Nordligaste pollenfällan står på stadshustaket i Kiruna

Det något utskällda stadshustaket har fått en ny uppgift, att husera Sveriges nordligaste pollenfälla. Den mäter pollen från när växter slår ut i närområdet – men också pollen som kommer hit med vindarna från andra länder.

Mikael Salomonsson, miljöinspektör, har tömt pollenfällan, och skickat materialet till biologen Pia Östensson som undersöker tejpen.

Mikael Salomonsson, miljöinspektör, har tömt pollenfällan, och skickat materialet till biologen Pia Östensson som undersöker tejpen.

Foto: Montage

Kiruna2024-04-28 11:00

Nyheten i korthet

  • Sveriges nordligaste pollenfälla har installerats på taket av stadshuset i Kiruna.
  • Fällan vittjas två gånger i veckan och proverna skickas till Stockholm för vidare analys av biologer vid Naturhistoriska riksmuseet.
  • Installationen av pollenfällan i Kiruna ska förbättra förståelsen för pollenspridning men även på längre sikt hur klimatförändringar kan påverka pollensäsongen och arter.

Den nyuppsatta fällan på taket vittjas två gånger i veckan. En trumma inuti fällan med tejp skickas ner till Stockholm.

– Det är inte så tidskrävande när man fått till greppet. Vi är rätt vana med luftmätningar av olika slag, med liknande hantering, säger Mikael Salomonsson, miljöinspektör på kommunen.

Pollenkartläggningen och arbetet med pollenprognoser betalas numera med statliga pengar, så kommunen får betalt för arbetet.

De som tar emot materialet från Kiruna är biologer som artbestämmer pollensorterna i mikroskop.

– Jag sitter precis och tittar på trumman med tejpen från Kiruna, så jag har två dygnslånga bitar tejp jag går igenom, säger Pia Östensson, på palynologiska laboratoriet, vid Naturhistoriska riksmuseet, när vi ringer upp.

Hur ser det ut?

– Det är mycket skräp i luften i Kiruna, jag har inte sett några pollen än från de här två dygnen.

undefined
Pia Östensson undersöker tejpen från Kiruna.
undefined
Stadshustaket har fått en ny uppgift – att fånga upp pollen som sedan skickas ner till Stockholm för artbestämning.

Tejpbitar tidigare i veckan fångade upp en del al-pollen i Kiruna.

Pollen som fångas upp kan ha färdats hit i luften. Och de påverkar allergiker lika mycket.

– Det är intressant att titta på fjärrtransporten, pollen kan färdas långt med vindar. Nyligen hade vi varma Saharavindar, och då hade vi höga halter i Stockholm av björkpollen, men det var då pollen som hade färdats söderifrån. Det hade varit intressant att se om de nådde till Kiruna, men vi hade inte fällan igång då, säger Pia Östensson.

Vissa år har man haft en pollenfälla i Abisko, men valde nu att sätta en i Kiruna. Den andra pollenfällan som finns i Norrbotten är placerad i Piteå.

Vad betyder det att man har en fälla i Kiruna nu?

– Det betyder att vi får en bättre översikt av pollenläget. Det viktiga för oss är att vi har en jämn fördelning och att få kontinuitet i mätningen, för att allergikerna ska kunna se hur det ser ut.

undefined
Nordligaste pollenfällan i Sverige, som nyligen satts upp.

En annan sak man kan se i ett längre perspektiv är hur det varmare klimatet påverkar.

– Det krävs ganska långa serier för att säga något generellt. Det man tror är att pollensäsongen blir längre, men det har visat sig att vissa arter snarare verkar ha en mer intensiv och kortare säsong när de blommar. Det kommer också nya arter, många arter klättrar norrut, och då får man nya pollensorter, säger Pia Östensson, som fortsätter undersöka tejpbiten från Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!