Nödstuga klar på Sveriges tak

I början av veckan gjordes det avslutande arbetet, och nu står den nya nödstugan på Kebnekaises sydtopp färdig.

Foto: STF

Kiruna2016-09-01 22:24

I somras påbörjades förverkligandet av den nya nödstugan på Kebnekaise som nu står redo för att ta emot nödställda vandrare och skidåkare. Planen var att starta bygget redan förra året, men väder och vind satte stopp.

– Den blev klar nu i veckan, sista arbetsdagen var i måndags eller tisdags tror jag, berättar Kebnekaise fjällstations platschef Marit Sarri.

Själv var hon upp och tittade på bygget för två veckor sedan.

– Den är väldigt fin, och den tunnelformade designen är till för att hindra ansamling av snö. Den ska i stället kunna blåsa runt stugan, förklarar hon.

Stugan kommer nu att drivas i STF:s regi, men fungerar inte som en toppstuga med service utan är helt enkelt ett vindskydd.

Även om nödställda redan nu kan söka skydd så är det framåt vårvintern nästa år som den stora invigningen sker.

– Då blir det en ceremoni uppe vid stugan sedan blir det en invigningsmiddag nere på fjällstationen, säger Sarri.

Till skillnad från de tidigare nödstugorna finns inga eldningsmöjligheter i det nya bygget.

– Anledningen är att de bord och stolar som fanns där har använts till att elda med när de som varit nödställda försökt hålla elden vid liv, säger Marit Sarri.

Den nyare av de två äldre stugorna kommer nu att rivas då den stått på en väderutsatt plats där bara den västra leden går förbi.

– Vi har inte bestämt vad den äldre stugan ska användas till ännu. Vi får se om det blir en utrustningsstuga eller om den kommer att fortsätta att fungera som en nödstuga.

Nödstugan

Säkerhetsstugan som byggts på uppdrag av Svenska Turistföreningen, STF, med hjälp av bidrag från Naturkompaniets kundklubb och Naturvårdsverket kommer att ersätta de två gamla slitna stugorna från 1962 och 1983. Även om den rörformade designen håller värmen inne finns det ingen kamin eller annan möjlighet till uppvärmning, vilket är säkerhetsåtgärd för att undvika brand (kanske en bättre formulerad orsak). Den nya stugan är byggs i massivt KL-trä, vilket ska hålla undan fukt samtidigt som det ger täthet. Stugan har formen av en pentagon. Tak och väggar lutar snett utåt och hindrar på så sätt snön från att dreva igen. Upp tilll 21 personer ryms i stugan som tack vare sin form håller värmen bra och snabbt också värms upp av kroppsvärme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om