Niosvansad (!) katt i Parkskolan

Gustav III:s rakskåp och demonstrationsbanderoller från 60-talet. Det och fler föremål från världens alla hörn gick att se i Parkskolans källare när Kiruna kommun visade upp sitt museiföremålsförråd på söndagen.

KIRUNA BARNHEM. Porslin och bestick från Kiruna barnhem finns bevarat.

KIRUNA BARNHEM. Porslin och bestick från Kiruna barnhem finns bevarat.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-09-13 18:47

Mueseiföremålen har nu flyttats från stadshuset till två skyddsrum under Parkskolan. De är således bland det första som flyttas från stadshuset.

Skyddsrummen är både förvaringsplats och utställningslokal och föremålen ligger uppradade på visningshyllor.

Sakerna kommer främst från privata samlingar som skänkts till kommunen från 50-talet fram till idag. Men privatpersoner har också donerat föremål.

– Föremålen har inte skänkts bara för att ligga i kartonger i stadshusets källare, som de gjort tills nu – utan för att de ska visas upp för Kirunaborna. Det är det vi gör nu och det är väldigt glädjande, säger Lennart Lantto, kultursekreterare på Kiruna kommun.

Till exempel finns den Bodinska samlingen, där sjömännen Bodin samlat in föremål från hela världen, såsom sablar från tsartidens Ryssland och hattar från olika världsdelar.

Här finns också Maj Wennberg-samlingen som består av en rad olika samiska kulturföremål, bland annat koltar och silverspännen.

En del av sakerna har visats vid enstaka tillfällen tidigare – andra ställs nu ut för första gången.

Kerstin Bäckström på kultur- och utbildningsförvaltningen har varit delaktig i flytten och organiseringen av museiföremålen.

– Många vet inte ens om att vi fått de här donationerna till kommunen, säger hon.

En av dem som besökte Parkskolans källare var Björn Forseth.

– Jag såg att det fanns en niosvansad katt - en piska som användes till sjöss förr. Det tyckte jag var lite kul att se, men sedan fastnar jag alltid för böcker också och snusdosesamlingen, säger han och fortsätter:

– Jag visste inte att de hade alla de här sakerna och det vore kul med ett museum för dem, så att de också kan användas i forskningssyfte.

Lennart Lantto menar att det är viktigt att kunna visa Kirunas historia.

– Speciellt nu när vi går in i det nya Kiruna - så att vi kan lära av historien. Vi har porslinet från Kirunas barnhem här och det är många äldre Kirunabor som känner igen sig i det - som bott på barnhemmet själva. Vi vill att skolklasser ska kunna komma hit och se föremålen.

Museiföremålsförrådet kommer vara öppet för allmänheten på Arkivens dag i november.

Men vad som kommer att hända med dem i det nya Kiruna är dock ännu oklart.

– Men vi vill visa upp Kirunas historia för Kirunaborna, säger Lennart Lantto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om