Nej till lönesänkning

Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö ställer sig fortsatt kallsinnig till LKAB-ledningens förslag om lönesänkningar.- Det finns andra lösningar, säger han.

"Nej, vi ställer inte upp på ledningens förslag. Det är inte alls aktuellt med lönesänkningar", säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.                                                                       Foto: SCANPIX

"Nej, vi ställer inte upp på ledningens förslag. Det är inte alls aktuellt med lönesänkningar", säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö. Foto: SCANPIX

Foto: extern

KIRUNA2009-05-06 06:00
Förhandlingarna mellan facken och företagsledningen har pågått i över en månad och några tecken på att parterna har kommit närmare varandra har inte synts till.
Så sent som i måndagens NSD satte tillförordnade vd Lars-Eric Aaro ytterligare press på facken genom att utfästa 20-procentiga lönesänkningar för hela koncernledningen om facken går med på samma sak.
"Öppna dammluckor"
Det skulle vara ett sätt att finansiera produktionssänkningen och det förlängda sommarstoppet i gruvorna.
Harry Rantakyrö var kritisk redan när Metall tecknade krisavtalet som gav arbetsgivare inom bland annat gruvbranschen möjligheten att permittera med sänkt lön.
- Det var olyckligt att man öppnade för den typen av lösningar. Om man går med på det en gång då har man öppnat dammluckorna. Men avtalet bygger på att det är röda siffror i företaget och att man har prövat alla andra tänkbara utvägar, säger han.
Har ledningens utspel om egna lönesänkningar inneburit någon öppning.
- Nej, vi ställer inte upp på ledningens förslag. Det är inte alls aktuellt med lönesänkningar.
Vad ser du för andra möjligheter att finansiera produktionsnedgången?
- Det finns andra lösningar, men jag går inte in på det under pågående förhandling.
Ser du någon risk att det läggs varsel i stället?
- I det läget befinner vi oss inte nu i alla fall. Det finns mycket för personalen att göra under produktionsnedgången. De kan utbildas och arbeta med bergförstärkning och underhåll så att vi står väl rustade när det vänder.
Finns det något datum då förhandlingarna måste vara klara?
- Nej, men semestrarna närmar sig med en rasande fart och vi måste se till att hålla tempo. Vi ska sätta oss igen i dag.
Har det det tillfälliga bytet på vd-stolen inneburit något?
- Nej, det har varken rubbat tidsplanen eller innehållet i förhandlingarna.
Hur upplever du läget, är det låst eller är samtalen konstruktiva?
- Jag tycker att de är konstruktiva. Vi kommer att hitta en lösning.
Harry Rantakyrö är också aktuell genom att han pekas ut som en möjlig ersättare till Bengt Niska som kommunalråd i Pajala. Den uppgiften dementeras dock av fackbasen.
Fått förfrågningar
- Jag har rent allmänt fått förfrågningar om jag vill ta på mig politiska uppdrag, både i Kiruna och Pajala och både från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Just nu har jag fullt upp med det fackliga arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om