– Vi hade fattat ett beslut. Den information som det baserades på var bland annat sökbilden och att det var få externa sökande, säger Roger Suup som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Kiruna.
De elever som läser i Kiruna men inte kommer härifrån får med sig en skolpeng på över etthundratusen kronor som tillfaller kommunen.
– Det är därför de säger att de måste ha spelare utifrån men då tänker de inte på vad det kostar när en elev flyttar härifrån, säger Henrik Lidberg.
Henrik Lidberg är lärare på handbollsgymnasiet. NSD möter honom när han håller på att informera de elever som sökt in till nästa läsår på handbollsgymnasiet. En av eleverna säger att han kommer att flytta från Kiruna till en ort som erbjuder handbollsinriktning om inriktningen läggs ned i Kiruna.
Kommer du att stanna kvar om linjen inte läggs ned?
– Ja, lätt, svarar han.
Det är totalt nio stycken som sökt in till de sex platserna nästa läsår. Tre av dem har även sökt in på handbollsgymnasier på andra orter – eftersom det är nedläggningshotat i Kiruna.
Den 17 december kommer frågan att tas upp igen.
– Avsikten är att vi kommer ompröva vårt tidigare beslut. Syftet är att fånga upp ungdomar och erbjuda ett alternativ så att de inte behöver flytta utan får en elitsatsning lokalt, säger Roger Suup.