På medicin- stroke och rehabavdelningen minskar platserna från 24 till 19 under jul och nyår. Så kommer det vara från 18 december fram till 9 januari. Efter den 9 januari återgår antalet vårdplatser till 24 igen. Men stroke och rehab, som tidigare höll till på en egen avdelning, kommer i fortsättningen finnas på medicinavdelningen.
– Det är svårt att tala om risker eftersom det inte har gjorts någon riskbedömning för den här förändringen och där är vi mycket kritiska, säger Therese Drugge, styrelseledamot Vårdförbundet.
– Bland personalen råder det stor oro. De måste byta arbetsuppgifter, det är skillnad på att ta hand om en rehabiliteringspatient mot svårt sjuka medicinska patienter, skillnaden är ganska stor.
Regionen ska ha en kvalitetsutbildning för personalen internt för specifika uppgifter.
– Vårdförbundet förutsätter att rätt personer vårdar rätt patienter för patienternas skull, innan man har fått sin kvalitetsutbildning för patientkategorin, säger Therese Drugge.
Även akut omhändertagande drar ner på en vårdplats av två och går från tre sjuksköterskor till två över jul och nyår.
– Här finns en stor oro, och största oron är att det inte kommer att finnas en specialistsjuksköterska på varje pass som det finns idag, säger Therese Drugge.
Vad händer om det till exempel sker en olycka och en hjärtinfarkt samtidigt?
– Vi är inte många till vardags heller, men där har man gjort en riskbedömning innan och där säger arbetsgivaren att narkosläkaren ska vara tillgänglig.
– Personalen har det jättetufft på akut omhändertagande i dagsläget med sjuksköterskebristbrist överlag. När man gör den här förändringen så skapar det jättestor oro. Personalen utsätts för ännu mer stress.
Alla mottagningar håller stängt under röda dagar. Barnmottagningen håller helt stängt i tre veckor.
– Det leder till ökat tryck på akuten, längre väntetider och mer stress för sjuksköterskorna.
En av konsekvenserna är att det blir svårt att hjärtövervaka patienter som ligger på medicinavdelningen som man i dagsläget gör.
– Personalen är uppgivna och upprörda. De har en oro för hur det ska fungera, att det blir ett högre tryck på akuten, och en oro för att det ska komma in en intensivvårdskrävande patient inför transport. Även om narkosläkaren finns där vid patienten så kan den personen inte finnas där dygnet runt och den personen kan även behövas till andra patienter.
Neddragning av vårdplatser på sjukhuset
Kiruna sjukhus drar ner på vårdplatser under jul och nyår. "Personalen är oroade", säger Therese Drugge, Vårdförbundet.
Decimerat sjukhus. På medicin, stroke och rehab dras fem platser bort under jul och nyår, på akut omhändertagande stängs en plats och barnmottagningen stänger helt i tre veckor.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!