Neddragning av rehabplatser kan bli permanent

På sommaren brukar rehabavdelningen på Kiruna sjukhus flytta upp till medicinavdelningens våningsplan och i år har verksamheten inte flyttat tillbaka. Därför saknas nu två rehabplatser. Neddragningen kan bli permanent.

FÄRRE PLATSER. Just nu saknas två platser på rehabavdelningen på Kiruna sjukhus. Det är en tillfällig neddragning, men den kan bli permanent.

FÄRRE PLATSER. Just nu saknas två platser på rehabavdelningen på Kiruna sjukhus. Det är en tillfällig neddragning, men den kan bli permanent.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2016-11-22 07:13

– Vi har en tillfällig neddragning på grund av sjuksköterskebristen. Det är kostsamt personalmässigt att driva två små enheter, säger Lena Niemi, verksamhetschef för både rehab- och medicinavdelningen på Kiruna sjukhus.

Nu finns 27 vårdplatser istället för de fastställda 29. Förra året röstade landstingsfullmäktige igenom ett förslag som innebar att åtta vårdplatser försvann från Kiruna sjukhus, bland annat en på rehabavdelningen.

Läs mer: "Vårdplatser ryker på Kiruna sjukhus"

Det är oklart om den här tillfälliga neddragningen blir permanent. Arbetet med en risk- och konsekvensanalys har precis inletts och ännu finns inget datum då den ska vara klar. Ska de två rehabplatserna försvinna för gott krävs ett politiskt beslut om saken och när ett sådant kan fattas är även det oklart.

Läs mer: "Landstingsdirektören om nya krispaketet"

Läs mer: "Skarp kritik mot landstingets sparförslag"

Den här lösningen, att behålla rehabavdelningen på samma våningsplan som medicinavdelningen, har sin bakgrund i ett generellt uppdrag från landstingsstyrelsen. Uppdraget handlar att finna möjligheter att samlokalisera vårdavdelningar och är inte kopplat till bara rehabplatser.

– Vi har ett uppdrag att se över enheterna för att bedriva dem så patientsäkert och kostnadseffektivt som möjligt. Vi har en stor sjuksköterskebrist och därför jobbar vi i hela länet med att anpassa vår verksamhet, förklarar Gitt Ström, närsjukvårdschef i Kiruna och Gällivare.

Enligt Lena Niemi är den här tillfälliga neddragningen av rehabplatser inte särskilt uppseendeväckande i sig.

– Vi har haft de här avdelningarna hopslagna sommartid och vi förlänger det just nu på grund av personalbrist. I realiteten handlar det om två platser. Så det är ingen dramatisk neddragning av vårdplatser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om