Norrbottens Media har tidigare berättat om att bostadsminister Peter Eriksson samlat Malmfältskommunerna och berörda aktörer såsom investerare och byggherrar inom stadsomvandlingarna för att gemensamt hitta olika sätt att skynda på processen.
Bolagets sverigechef Henrik Landelius fanns på plats under mötet och säger att det nu kan finnas en möjlighet till långsiktighet och förutsägbarhet bolaget tidigare har saknat i Kiruna.
– Anledningen till att vi backade ur Kiruna är att de projekt som varit planerade under en lång tid i regel har blivit kraftigt fördröjda. Därmed har vi behövt hålla en verksamhet som varit utan sysselsättning i perioder. När vi inte har haft projekt har det inneburit omfattande fasta kostnader i forma av löner och kontor, säger Landelius.
Landelius säger att ytterligare en anledning till att Kiruna är intressant är på grund av att den högkonjunktur som nu råder rimligen över tid kommer att avmattas.
– Det skrivs allt mera om en oro kopplad till bostadsmarknaden över tid och naturligtvis kan nuvarande högtryck inte vara i oändlighet. Malmfälten är absolut en intressant marknad, men då behövs en förutsägbarhet och en säkerhet i att vi känner att vi kommer att få uppdrag kontinuerligt, säger Landelius.
Huruvida NCC Building kan komma att återvända till Kiruna vill Landelius inte spekulera i ännu.
– Ingen blir gladare än jag om vi kan återetablera och bygga något ännu starkare, men det återstår mycket arbete innan vi är där, säger Henrik Landelius.
För att NCC Building ska se en framtid i Kiruna behövs enligt Landelius en bra dialog om när projekten kommer och att det finns en god planeringshorisont där man som entreprenörer bjuds in i ett tidigt skede.
– Det vill säga att beställaren inte ritar färdigt projekten och att man därefter tävlar om ett lägstapris, utan att man använder vår kompetens för att säkerställa att vi får kostnadseffektiva och hållbara lösningar. När Kiruna visar att man kan gå i den riktningen ser jag helt andra förutsättningar för oss att vara en stark leverantör på marknaden, säger Henrik Landelius.