Nätdrogerna allt vanligare

Användningen av nätdroger bland unga ökar. Det menar fritidsledaren Tove Olovsson som nu slår larm om att någonting måste göras för att stoppa utvecklingen.
– Det är så hemskt att vara runt omkring och se hur folk förfaller. Skolorna borde reagera mer och prata om det här så att ungdomarna vet att detta inte är något att leka med, säger hon.

Det är svårt att veta vad nätdrogerna innehåller. Det gör de extra farliga. Enligt Nicklas Skarin är nätdroger större i norra Sverige än i södra Sverige.

Det är svårt att veta vad nätdrogerna innehåller. Det gör de extra farliga. Enligt Nicklas Skarin är nätdroger större i norra Sverige än i södra Sverige.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kiruna2013-11-09 05:00

Tove Olovsson arbetar som fritidsledare i Kiruna kommun. Hon säger att problemen med nätdroger bland unga nu måste få ett slut och att informationen om hur farliga nätdrogerna är måste bli tydligare.

– Ungdomarna ser inte allvaret. De kanske tycker att det är coolt och häftigt att prova droger men de ser inte faran, speciellt inte i de här nätdrogerna som finns. De innehåller ju sjuka substanser och det är väl därför alla dör en efter en, säger hon.

Stort problem

Nicklas Skarin är narkotikapolis i Kiruna. Han säger att problem med nätdroger är större i norra Sverige än i södra Sverige. Enligt honom är utbudet av vanliga droger större i södra Sverige och närheten till kontinenten gör att de är lättare att få tag på. I norra Sverige blir utbudet från internet mer lockande då avstånden är stora. Men att nätdroger är större här innebär också en större fara, då ingen vet nätdrogernas effekter.

– Det är helt klart farligare. Nätdroger är ju kopior på droger som är narkotikaklassade. Man vet inte skadeeffekterna på internetdrogerna och det kommer hela tiden nya. De kan ju tillverkas i ett garage någonstans och sedan säljas. Man vet ingenting, säger han.

Skolorna måste ta ansvar

Tove Olovsson menar att något måste göras för att upplysa ungdomar om riskerna med nätdroger. Hon tycker att ett stort ansvar ligger på skolorna.

– Skolorna behöver ta tag i detta och berätta om konsekvenserna. Alla ungdomar är ju i skolan och därför skulle det var det bästa, att få skolorna att reagera, säger hon.

Hur ska man göra för att inte fler ska börja?

– Jag vet inte vad man ska göra för att få ett stopp. Det vi kan göra är att försöka och om man pratar om det lär sig också folk vad det handlar om. Det går inte längre att sitta tyst och inte göra något, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!