Det är inte mycket av den gamla Raketskolan som går att känna igen numera. Lite av den bruna fasaden finns kvar runt den befintliga skolbyggnaden och gymnastiksalen.
Den gamla skoldelen ser liten och förkrympt ut intill den 28 meter höga entrén och högstadiedelen på fyra våningar.
"Smått euforisk känsla"
Stommen är på plats, glasskivorna och de färgglada fönstersmygarna likaså. Men ännu påminner skolan mest om ett betongskelett på insidan.
Ytskikt, inredning och elektricitet ska på plats innan invigningen i augusti.
Arkitekten Mats Jakobsson från arkitektbyrån MAF blev glad när han fick vandra runt på insidan och se det nästan färdiga resultatet.
- Jag ser att det håller på att förverkligas ganska bra så som vi har ritat. Det är en lite smått euforisk känsla att vandra runt här, säger han.
Förväntansfulla elever
Hanna Taipalensuu och Ludvig Westerberg ska börja i sexan till hösten. De tyckte det var spännande att gå runt och titta på sin nya skola.
- Det är stort och fint både på utsidan och insidan. Det blir nästan ännu mer spännande nu att börja här när man har fått se lite, säger Hanna Taipalensuu.
Ludvig Westerberg instämmer, även om skolan inte är så som han hade föreställt sig.
- Jag trodde inte att det skulle vara så stort. Här får man mer utrymme och det blir nog lugnare, säger han.
Tror på mindre bråk och mobbning
Båda eleverna tror att det kommer vara mindre bråk och mobbning på den nya skolan än tidigare.
- Det kommer vara fler lärare som tittar och har övervakning här, säger Hanna Taipalensuu.
Roger Suup (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden har varit involverad i projektet ända från starten. Han tycker det är roligt att se byggnaden i verkligheten.
Bärande idé från början
- Man fascineras av konstruktionen och öppenheten som har varit en bärande idé från början. Det ska inte vara några mörka ytor, det ska vara ljust och öppet och förebygga mobbing. Man kan se att grundtanken är på väg att förverkligas. Man blir andäktig när man ser resultatet, säger han.
Bygget kommer att fortsätta hela sommaren och just nu jobbar 160 personer varje dag för att ro projektet i hamn till invigningen den 24 augusti.
Förlorat i tid
- Vi har tappat lite tid i och med byggnadsstrejken som har påverkat oss negativt, men det är vår ambition att klara tiden. Vi jobbar helger och förlängda skift för att ta igen veckorna som vi tappat, säger Peter Johansson, affärsområdeschef NCC som har bråda dagar.
- Det här är det största som har byggts här uppe någonsin, det är en riktig utmaning. Stadshuset kanske var dyrare med dåtidens mått mätt i pengar men det här är det största och mest komplexa, säger han.