David Sjöström och det internationella team av extremsportare han tillhör var i Abisko under september men ställde in försöket.
– Vi insåg att vi inte hade tillräckligt med tid för att trycka in vindfönstret och vi behövde förbereda det mer. Nu har vi planerat och analyserat kring att komma tillbaka och gå över Lapporten nästa år i juli.
Teamet hade tränat för att gå en ny världsrekordlina och hade med utrustning för syftet.
– Vi satte upp en 2000 meter lång lina precis öster om Lapporten. En i teamet lyckades gå den hela vägen utan att ramla innan vi behövde ta ner den.
Förhoppningen var att linan skulle bli längre eftersom det nuvarande världsrekordet ligger på det avståndet.
–Vi fick problem med våra ankare så den blev exakt 2000 meter vilket är det tidigare världsrekordet. Nu har vi ett delat världsrekord mellan Abisko och Kanada.
Lapporten är unikt eftersom det är väldigt högt med sina 600 meter och linan kommer, enligt David Sjöström, bli hela 2 300 meter.
– Det är tekniskt väldigt krävande för oss som ska gå. Vi är vana vid höjd, längd och utsatthet inom extremsport, men det är ett respektingivande projekt. Men det inte är längden i sig som är det viktiga utan möjligheten att få gå över en så ikonisk plats, säger David.
Svårast med projektet är att skapa ett minimalistiskt system för att föra upp linan snabbt vid bra väder. Och att kunna ta bort den snabbt. Säkerheten är vital och teamet använder sig av industriklassad- och förstaklassad utrustning.
– För oss atleter är det en utmaning att träna så att vi är i toppform för att kunna gå distansen snabbt med nerverna under kontroll. När man väl bestämmer sig för att gå måste man gå till andra sidan eftersom det är svårt att bli hämtad där ute.
Han fortsätter:
– Allt är dubbelt uppbackat om något skulle fallera. Det finns även ett räddningssystem där man kan åka ut och hämta personen om det mot alla odds skulle ske en olycka.
Åtta av de tretton i teamet planerar åtta att gå över Lapporten, vilket beräknas ta 1,5 till två timmar per person. Därför valde de juli med midnattssol.
– På så här långa linor kan man gå när den andra har kommit ungefär 1500 meter bort eftersom man inte längre känner vibrationerna ifrån den som går före. Men helst vill man gå själv på linan.
Som förberedelse är det viktigt att träna mångsidigt och han tillbringar lång tid ute på olika high lines för uthålligheten.
– Jag tror att många av oss tränar på att utsätta oss för svåra situationer i regn, vind och linor som inte är perfekt riggade. Även mycket meditation, yoga och försöker äta väldigt bra och ta hand som sin kropp och sin sömn.
I en stor sänka bakom huset har David en egen 250 meter lång high line hemma som han tränar på.
– Den är fäst i två jättehöga ekar så det blir väldigt högt. De flesta av oss har den typ av möjligheter eftersom det krävs för att hålla sig i form och öka sin kapacitet.
Till vardags jobbar David som barn- och ungdomspsykiatriker men har tagit tjänstledigt under året med anledning av projektet. Hans tre barn är stora supporters.
– De har varit med ofta på olika projekt. Eftersom det här har fått mycket uppmärksamhet tycker de att det är väldigt roligt att höra om det på radio och se på tv, så de är glada, säger David Sjöström.