"Näringslivet slås sönder"

Kiruna kommun vill flytta Kirunabostäders kommersiella fastigheter till ett dotterbolag.Hans Swedell (M) anser att kommunen i och med detta konkurrerar ut privata företag.

Hans Swedell (M) kritiserar kommunledningen och menar att Kiruna kommun konkurrerar med privata fastighetsbolag. FOTO: Alexander Linder

Hans Swedell (M) kritiserar kommunledningen och menar att Kiruna kommun konkurrerar med privata fastighetsbolag. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-05-12 06:00
Kirunabostäder AB planerar att flytta sina kommersiella fastigheter till ett helägt dotterbolag.
"Tanken är att strukturera verksamheten för att bättre kunna möta olika omvärldsförändringar på ett effektivare sätt", står det i förslaget till kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsen gav i går tummen upp till det. Det ska också till fullmäktige för beslut.
Moderaten Hans Swedell röstade dock nej. Han anser att kommunen har en ny strategi, att via nybyggen i centrum, locka över verksamma och nya företag till kommunala lokaler.
Han tycker att det är fel att bygga ut Kiruna-gallerian, när det till exempel finns lokaler i Domushuset med en privat ägare.
- Man slår sönder näringslivet på det här sättet. Vi är tillbaka i den politik som fanns på 70-talet där kommunen skulle sköta allt, säger Hans Swedell.
Orättvisa villkor
Han kritiserade också att kommunkontoret får i uppdrag att upphandla/nyteckna ett lån på 30 miljoner kronor till internbanken för Kirunabostäders räkning.
- De lånar av sig själv till en betydligt lägre ränta än det privata företag kan få, säger Swedell.
Tekniska verken ska också påbörja bildandet av ett dotterbolag, något som Swedell också yrkade avslag på.
Kommunalrådet Lars Törnman (KIP) ställer sig oförstående till kritiken. Han menar vidare att en eventuell utbyggnad av Gallerian (förutsatt att planerna går i lås) gagnar också de privata fastighetsbolagen.
- Det är ett sätt att göra centrum mer levande och stärka näringslivet. Det ger mer folk och det blir mer intressant för butikerna att stanna kvar i centrum, säger Lars Törnman.
Tuffa år väntar
På dagordningen fanns också kommunens budget för 2010 - 2012. De senaste prognosen från Sveriges kommuner och landsting visade på ytterligare minskningar i intäkter.
- Det blir tufft de närmaste åren, sade Lars Törnman.
Vänsterpartiet lade fram sitt budgetförslag redan hos kommunstyrelsen. Partiet vill skjuta till medel till alla nämnder, till exempel 8,5 miljoner kronor till socialnämnden och 10 miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden för vart år.
Vill undersöka multiarena
- Vi måste satsa på att rädda jobb och välfärd, sade vänsterpartisten Niclas Sirén.
Besparingarna skulle i så fall ske på exempelvis externa avtal, arvoden och chefsstruktur. Vänsterpartiet vill också höja skatten med 60 öre tills vidare.
När det gäller investeringsbudgeten vill Vänsterpartiet satsa 5,5 miljoner kronor på en förstudie för en multiarena med bland annat bibliotek, sporthall och länskonstmuseum. 2011 och 2012 vill partiet satsa 200 miljoner kronor i byggnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om