Närgången varg runt byar i Kiruna – samebyn: "Bekymmer"

En närgången varg springer runt i flera byar söder om Kiruna – ska ha varit in bland hus och letat mat. "Det är absolut ett problem", säger Matti Blind-Berg från Girjas sameby.

En närgången varg springer runt i byarna i Kiruna. Vargen på bild har ingen koppling till artikeln.

En närgången varg springer runt i byarna i Kiruna. Vargen på bild har ingen koppling till artikeln.

Foto: Heiko Junge/TT

Kiruna2020-10-24 13:30

Det är bland annat runt områdena kring Kalixfors, Kaitum och Killinge som den närgångna vargen har synts till av boende sedan några veckor tillbaka.

– Vargen har varit oblyg. Den har varit inne bland hus, bodar och letat mat. Den har visat upp sig för människor, säger Matti Blind-Berg som är ordförande i Girjas sameby.

Han har bekanta som varit runt 20 till 30 meter från vargen utan att den verkade rädd.

– Vargen ska inte vara i det här området, det är ett stort rovdjur och de brukar vara skygg. Det känns lite märkligt att ha en varg springandes mot husen, säger Matti Blind-Berg.

Att det är en varg i området ställer till problem för samebyn vars renar snart kommer till området då vinter anlänt. Blind-Berg påpekar även att de har ett regeringsbeslut om att de inte ska vara vargar i området. 

– Det känns inge roligt att ha en varg där. Det är absolut ett problem och kommer vara ett bekymmer att hålla ihop hjorden.

Matti Blind-Berg berättar även att det pågår en diskussion mellan Girjas sameby och länsstyrelsen i Norrbotten för hur de ska hantera problemet med vargen.

– En varg har en förmåga att väcka känslor. Jag hoppas att länsstyrelsen och naturvårdsverket tar tag i problemet så fort som möjligt. Hur man löser det lägger vi oss inte i, bara att det blir löst.

Länsstyrelsen har varit på plats där vargen ska hålla till och tagit DNA-prover. De ska förhoppningsvis ska visa var vargen kommer ifrån och om det är fler än en varg i området.

– De flesta vargar som uppdagas i norra Sverige brukar vara yngre individer och de kan visa närgånget beteende. De är oerfarna och nyfikna, säger Alexander Winiger, handläggare på länsstyrelsen i Norrbotten till Sameradion och SVT Sápmi som var först med nyheten.

Han påpekar även att det är viktigt att länsstyrelsen får in observationer och beskrivningar om en varg är för närgången.

– Är det något alldeles udda beteende behöver vi kolla upp det förstås, säger Alexander Winiger till Sameradion och SVT Sápmi.

Länsstyrelsen väntar in resultatet från DNA-proverna och följer utvecklingen i området innan rovdjursförvaltare tar några beslut i ärendet.

Har du sett den närgångna vargen, vill du berätta mer eller har en bild? Ring gärna 0920-26 30 01 eller mejla in till webben@norrmedia.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!