Mycket ska bevaras till eftervärlden

Länsstyrelsen har tagit beslut om att inte häva byggnadsminnesmärkningen för Kiruna stadshus.I stället ändrar man på minnesmärkningen för att kunna bevara och återanvända delar av byggnaden. - I stora delar ska man kunna känna igen sig, säger Kerstin Lundin Segerlund, länsantikvarie.

I Kiruna stadshus möts historia och nutid.FOTO: Maria Unga

I Kiruna stadshus möts historia och nutid.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

KIRUNA2012-04-05 06:00

Den stora öppna hallen i Kiruna stadshus har varit arena för allt ifrån gruvstrejker till skolbaler. Här fattas viktiga politiska beslut som rör stadens samhälle och framtid samtidigt som det är en öppen mötesplats för Kirunaborna.

Historiskt värde
Kiruna stadshus skyddas i dag som byggnadsminne för sitt höga historiska värde. Byggnaden ligger inom detaljplanen för den planerade gruvstadsparken och kommer inte att kunna stå kvar så många år till på grund av markdeformationerna som gruvbrytningen orsakar.

Kiruna kommun och LKAB ansökte i april 2011 hos länsstyrelsen att byggnadsminnesskyddet skulle hävas för stadshuset.

Men nu har alltså länsstyrelsen tagit beslutet att ändra på byggnadsminnet i stället för att häva det.

- Om vi skulle ha hävt byggnadsminnet skulle det ha varit som att ge tillstånd till att riva och ta bort hela stadshuset. Det tycker inte vi är något bra alternativ, säger Kerstin Lundin Segerlund.

Enligt länsstyrelsens beslut ska en stor del av det som utgör byggnadsminnet återuppbyggas på en ny plats och fortsätta vara byggnadsminneskyddat.

- Det ger möjlighet till att bevara det som är skyddsvärt i huset samtidigt som man kan göra förändringar i de delar som inte omfattas av skyddet, säger Kerstin Lundin Segerlund.

Rad av villkor
I beslutet finns en rad villkor. Bland annat att byggnaden ska dokumenteras väl och att materialprover sparas så att de kan användas för rekonstruktion. Delar som ska sparas och återanvändas är bland annat klocktornet, huvudentrén, några fönster och dörrar. På insidan vill länsstyrelsen att planlösningen med den stora öppna hallen ska bevaras och att trapporna med räcken, den murade öppna spisen och räckena i loftgångarna ska bevaras.

- Vi har inte sagt att det ska bli en exakt kopia, men i stora delar ska man kunna känna igen sig. Det är Kiruna kommun som är ägare och ska hantera det här och anlita kunniga personer som kan tillvarata de minnesmärkta delarna, säger Kerstin Lundin Segerlund.

Överraskning
För kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) kom beslutet som en överraskning.

- Vi träffades före jul och då tyckte jag att vi var ganska överens om att vi skulle bevara bland annat klocktornet, men nu känns det som en oerhört lång lista där det inte känns möjligt att kunna uppfylla allting, att delar av betongtaket ska bevaras till exempel, säger hon.

Är du besviken över beslutet?
- Nu har jag inte hunnit se det själv utan bara fått delar återberättat, men jag är något förvånad.

Platsen för det nya stadshuset ska pekas ut den 1 oktober i år och ska stå klart för inflyttning oktober 2016.

FAKTA

Det ska räddas

Delar som ska bevaras av Kiruna stadshus:

➤ Tornet med klockspel

➤ Huvudentré med granitsteg och skärmtak

➤Två fönsteromfattningar i koppar

➤ Ytterdörrar och innerdörrar i vindfång

➤ Den murade öppna spisen i hallen på bottenvåningen

➤ Räcken vid loftgångar

➤ Invändiga trappor med trappräcken

➤Trätak på våning tre

➤ Betongtak i loftgångar på våning två

➤ Mönstrat betongtak på våning tre som ansluter till tornets bas

➤ Fasta blomsterlådor av konststen

➤ Väggmosaiken i caféet.

➤ Fast inredning i den s.k. Päronsalen

➤ Fast inredning i fullmäktigesalen

➤ Fast inredning i sessionssalen

➤ Fast inredning i biblioteket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om