Mycket barmark i Luossabacken

Plusgrader och regn har inte varit de bästa förutsättningarna för snöproduktion i Luossabacken. "I bästa fall öppnar vi i slutet av november", säger Toni Franz, backchef.

SNÖ. ”Vi gör snö när det är kallt”, säger Toni Franz, backchef Luossabacken.

SNÖ. ”Vi gör snö när det är kallt”, säger Toni Franz, backchef Luossabacken.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-11-02 17:00

På måndagen var det fyra grader i luften vid Luossabacken. Bara en femtedel av Turistbacken är vit. Planen var att kunna ha en backe öppen till höstlovet vecka 44. Men vädret har kommit emellan.

Toni Franz, backchef, Luossabacken:

– Vi har ganska mkt kvar, mellan 80 och 90 procent av arbetet i backen. I bästa fall öppnar vi i slutet av november. Vädret är grundproblemet.

Innan helgen var snökanonerna i full gång, men det milda vädret gjorde att man var tvungna att avbryta.

Ifjol öppnade backen för träning och tävling den 12 november och för allmänheten den 22 november.

– Vi är en kommunal skidanläggning och vi ska skapa skidåkning för Kirunaborna. Vi känner inte den pressen att vi måste vara först, men det är klart att vi vill blir klara och få fram snö åt Kirunaborna, säger Toni Franz och fortsätter:

– Men man kan inte stressa över vädret. Nu är det milt, men det är inte extremt. För fem år sedan hade vi precis likadant och då öppnade vi i mitten av december.

Väderprognosen för veckan ser inte speciellt ljus ut ur snöproduktionssynpunkt. Men natten mellan onsdag och torsdag kan temperaturen gå ner under nollstrecket.

– Är det minusgrader så kör vi snökanonerna dygnet runt. Men vi ska komma ihåg att staden Kiruna ligger högt och Luossavaara ligger ännu högre. Här blir det varmt, säger Toni Franz.

Luossabacken har tio snökanoner. Vatten till snöproduktionen tas ifrån gamla Luossagruvan under backen. Enligt Toni Franz är det kallt och rent vatten.

– Men Luossabacken är utsatt för väder och vind eftersom det är kalfjäll. Det kan vara svårt att få snön från kanonerna att ligga kvar här och att det inte hamnar på andra ställen i kommunen.

Luossabacken har fått förfrågningar från bland annat det norska alpina Europacuplaget som vill komma och träna. För längdåkarna kan säsongen komma igång inom de närmaste dagarna.

– Vi lägger upp jobbet så att vi gör transportvägar av snö upp i backen som vi kör på med pistmaskinen. På så sätt slipper vi dra med grus och sten in i snön. På transportvägarna kan längdskidåkare träna sedan. De första vägarna borde kunna stå klara inom de närmsta dagarna och vi förlänger vägarna allt eftersom, säger Toni Franz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om