Snökonst och eldar sätter stämningen innan dörrarna öppnas. Det är kö in.
– Det är väldigt fint här. Det är mycket rymd i lokalerna och med konst från stadshuset och Centrumhuset och tegelsten från gamla stadshuset, säger Lotta Nygård som är den i sitt sällskap som varit här tidigare.
Efter tal av politiker tog eleverna taktpinnen under invigningsdagen. Maja Costa Sjöström var en av eleverna som visade upp sin skola. I Kunskapsstaden, som är samlingsnamnet på den stora byggnaden i trä, ryms förutom Lapplands Gymnasium även Kulturskolan och vuxenutbildningen, Lapplands lärcenta.
– Just nu är det en del kaos. Det är mycket nytt, så jag kanske inte är den nöjdaste. Men jag tror folk senare kommer bli det, säger Maja Costa Sjöström.
Hon är stolt över sin skola men lyfter att det finns både för- och nackdelar med de nya lokalerna.
– Det ska vara så väldigt stilrent och man får inte göra något som förstör designen. Till exempel måste alla möbler vara en viss färg. Och vi som går estet har en tradition att sätta våra handavtryck på väggen men det kommer vi inte få göra nu.
Hennes kompisar möter upp efter att hon varit med och knutit banden under invigningen. De går vidare för att spela och sjunga utanför korridoren där estetlinjen har sina lokaler.
– Det som är bra här är att det är en väldigt öppen skola. Alla är tillsammans. Jag går estet men det är många som går andra linjer som är i våra korridorer. Man blir inte så isolerad, säger Maja Costa Sjöström.
Förbi oss vandrar ett gäng Kirunabor som valt att följa med på konstvandringen som hålls. En tavla de tittar på är Henny Modigs, med renrajd. Den tavlan är utsågad från källaren i Centrumhuset som nu har börjat rivas i gamla stan.
Margaretha Labba är SFI-lärare på vuxenutbildningen. Hon är glad över bytet från gamla Parkskolan till de här lokalerna.
– Jag tycker det är helt fantastiskt fint med känsla av rymd och fina färger. Det är ljust och fräscht, vi är jätteglada. Vi har bättre möjligheter här och vi har varit med i planeringen av lokalerna.
Strömmen av människor vandrar förbi glada politiker och fiolspelande elever från kulturskolan. De vandrar in i matsalen för kaffe, festis och kakor.
– Det bästa här är att få prata med eleverna. Det kan vara en utmaning ibland men det är jätteroligt, säger Ulrika Karlström, som driftar fiket på skolan.