Movägen redo för inflytt

Det nya äldreboendet Movägen står klart och om två veckor går de första flyttlassen.

GÅRD. Inhägnade uteplatser finns till avdelningarna, berättar Britt Lund.

GÅRD. Inhägnade uteplatser finns till avdelningarna, berättar Britt Lund.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-12-31 06:00

99 platser för personer med demenssjukdomar och demenssymptom kommer att finnas på Movägen, uppdelat på tio avdelningar.

Byggnaden står färdig och besiktningen har godkänts.

– Det har gått enligt tidsplan, nu får vi flytta in helt enkelt och det känns riktigt bra, säger Ylva Eriksson, avdelningschef.

Det är främst de som idag bor på Vilan 1 och 2 och på korttidsboendet Glaciären som flyttar in på Movägen. Dessutom tillkommer 29 nya platser.

Om två veckor går första flytten från Glaciären. Sedan följer Vilan 1 och Vilan 2 och den 4e februari ska alla vara inflyttade.

Lägenheterna är ettor på 30 kvadratmeter. Hyran för en lägenhet kommer att hamna på drygt 6000, vilket kan jämföras med hyrorna på Vilan som ligger på drygt 3500.

De allra flesta har valt att flytta med från både Glaciären och Vilan, berättar Britt Lund, enhetschef för tre avdelningar på Movägen.

– Det har varit antingen hyran eller läget som gjort att man valt annat boende. Många tycker att Lombolo känns avlägset.

Avdelningarna är byggda som flyglar, egna enheter, som går ut från "gatan" - en 138 meter lång huvudbyggnad. Avdelningarna har egen ingång och kök och vardagsrum. Dessutom finns ett gemensamhetsrum med öppen spis, piano och med konst på väggarna.

Inhägnade uteplatser finns också i anslutning till avdelningarna.

På Movägen kommer 83 totalt personer totalt att arbeta - sjukssköterskor, vårdbiträden, undersköterskor, sjukgymnast, arbetsterapeut och kökspersonal. 68 personer kommer från befintliga verksamheter.

Personalen på avdelningarna kommer att jobba i helt nya arbetslag.

Personalen från Vilan och Glaciären har fått söka sig till Movägen, men alla med en tillsvidareanställning har varit garanterade en tjänst.

En ny grej för personalen är att man slipper ansvaret för beställningar. På den tiden ska man istället vara med de boende.

– Vi har jobbat stenhårt med att hitta tiden som inte är brukartid, och istället göra den till brukartid. Vi kommer att ha så kallade värdinneturer, där en i personalen alltid ska vara med de boende i allmänna utrymmen för att skapa trygghet och meningsfullhet, säger Britt Lund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om