Motorungdomar skapar irritation

Sommartider är högsäsong för A-traktorer och gatubilar – men det är inte alla som uppskattar fenomenet.

A-traktor. En spärr gör att den går endast 33 km/h men på grund av det höga varvtalet blir det stora avgasutsläpp.

A-traktor. En spärr gör att den går endast 33 km/h men på grund av det höga varvtalet blir det stora avgasutsläpp.

Foto: Agneta C Hagelin

Kiruna2016-07-14 14:34

När Kirunas golfbana blev sönderkörd under festivalhelgen föll misstanken direkt på A-traktorförare. Även om det inte finns några bevis för detta har NSD blivit kontaktade av flera kirunabor som upplever irritation över motormarodörer i kommunen.

Läs mer: "Golfbanan sönderkörd: ”Den ser ut som en potatisåker”"

Går man ut på stan i Kiruna dröjer det inte länge innan man träffar på folk som stör sig på epa- och A-traktorförare.

– Nej fy! De lever om så mycket. Och så kör de som idioter, säger Tove Hammarström, som fram till nyligen bodde i centrum, där hon ofta kunde höra epa-traktorer bullra på kvällarna.

Men det är inte alla som delar den erfarenheten. Kari Fredriksson pendlar mellan Jukkasjärvi och Kiruna.

– Där brukar det vara många epa-traktorer. Det är ungdomar från Jukkas, tror jag. De flesta kör sakta och när man vill komma förbi kör de åt sidan, som de ska, säger hon.

Anders Malmström, gruppchef ingripandeverksamheten Norra Lappland, konstaterar att A-traktorer de senaste åren har blivit väldigt populära i Kiruna.

– Att A-traktorerna är baserade på ett gammalt regelverk skapar problem. Oftast vill man att de ska gå snabbare. Man ändrar deras konstruktion och då är det till slut inte längre en A-traktor utan en bil. Det är det vi hör i allmänhet: de är högljudda, de går för fort. Det hör vi hela tiden.

Han är noga med att poängtera att många sköter sig, och att det inte finns bevis för någon koppling mellan A-traktorer och skadegörelsen på golfbanan.

– Jag tycker att det är bra att ungdomar engagerar sig i motorer och gör annat än att dricka alkohol.

Bland polisen finns en upplevelse av att ungdomar idag är mer skötsamma än för 10-15 år sedan.

– Och det är ju allmänt känt att har man intressen – det kan vara jakt, fiske, idrott eller motorer – allt sånt blir ju motpoler. Får man bort några tillfällen att dricka sprit och härja på stan, genom att man till exempel är ute och fiskar, är det alltid bra, säger Anders Malmström.

Han vill samtidigt uppmana föräldrar till barn som har A-traktorer att det ytterst är föräldrarna som är ansvariga. Är man medveten om att barnen kör olagligt, eller om det inträffar upprepade gånger, kan man som förälder göra sig skyldig för att ha tillåtit olovlig körning,

– När ungdomarna är ute på nätterna bör man ju som förälder fråga sig: vad gör de? Det är viktigt att man anstränger sig för att ha koll, säger Anders Malmström.

EPA eller A-traktor?

Nyregistrering av EPA-traktorer upphörde redan 1975. Efter en folkstorm var man tvungen ersätta det med något, och A-traktorreglerna från 1963 tog över.

Den största skillnaden är att EPA-traktorer inte hade någon begränsning i hur fort de kunde gå. De fick däremot inte köras snabbare än 30 km/h.

Med A-traktorn infördes 30 km/h som begränsning för högsta möjliga hastighet.

Växlar över 1 och 2 ska vara spärrade och hytten ska vara konstruerad så att den är lika säker som en icke ombyggd bil.

Det får finnas säte för en eller två passagerare bredvid föraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!