Kiruna motorklubb fick sitt namn 1924-25, men har egentligen funnits ännu längre. Det finns planer på hundraårsfirande men just nu är det annat som tar tid och det råder inte feststämning.
– Det handlar nu om att rädda föreningen och överleva in i framtiden. Då kan vi inte sitta kvar här i det gamla, säger James Pokorni.
Han bläddrar i en jätte-pärm full med papper. De första gulnade dokumenten är över hundra år gamla.
Föreningen har hyrt lokalerna på industriområdet av kommunen kring ett halvt sekel. Men tiderna förändras. Föreningen har färre medlemmar och nu ska nyttjandeavtalet för lokalen göras om till hyresavtal.
– Vi har följt upp alla fakturor och ser en kraftig ökning de senaste åren. Och intäkterna har inte varit direkt lysande. För den här lokalen har vi en totalkostnad på ca 60 000 kronor i driftkostnad per år. På det kommer det komma hyra också som varken vi eller kommunen vet än hur mycket den kommer vara på.
Tanken är att föreningen ska ta över gocartbanan som byggs ute i Råttjedalen från kommunen, där föreningen har motorstadium och motorcrossbana, 13 kilometer västerut.
– Kostnaderna har gått förbi intäkterna. Det är lättare att bedriva en verksamhet på ett och samma ställe, än att vara utspridda. Det krävs investeringar om vi ska fortsätta att utveckla det vi håller på med, att föra fram motorsporten som en alternativ idrott.
Motorklubben har skickat in uppsägningen till kommunen samma dag som vi träffas. På kommunen kan man därför inte i dag säga vad som ska hända med lokalerna.
För Jennie Martinez betyder motorklubbens lokaler mycket, hon har varit här under hela sitt liv.
– Jag har varit här sedan jag var liten då mina föräldrar var engagerade i motorklubben. Sedan har jag varit engagerad här under olika tidpunkter i mitt eget liv. Det här huset är nästan lika viktigt som de andra husen man pratar om som flyttas och bevaras.
2022 startade hon och en kompis en ungdomsverksamhet under motorklubbens flagg.
– Våra barn var i den åldern och vi kände att det fanns ett behov.
Motorintresserade ungdomar har kunnat komma hit med sina a-traktorer, bilar, skotrar och mopeder.
– De har kunnat boka garaget, meka och spela musik. Här på industriområdet har de kunnat spela musik utan att folk blir störda.
Hur känns det nu att inte kunna fortsätta här?
– Det är jättetråkigt, det här är så välbehövligt för alla motorintresserade ungdomar och unga vuxna. Men jag förstår absolut motorklubben att det inte är hållbart i längden, eftersom det blir färre antal klubbmedlemmar samtidigt som kostnaderna ökar som allt annat i samhället.
Sedan hennes kompis flyttat är det Jennie Martinez som ensam hållit i ungdomsverksamheten och hon har inte kunnat hålla öppet som tidigare. Hon hoppas att kommunen skulle kunna fortsätta någon liknande verksamhet i lokalerna. Hon tror inte att ungdomarna kommer vilja åka de tretton kilometerna till klubbens verksamhet i Råttjedalen.
– Jag önskar att de tar till sig och förstår hur viktigt det är, att man skulle kunna satsa och rusta upp de här lokalerna. Ungdomarna behöver ha någonstans att vara utan att bli utskällda av människor. Jag välkomnar kommunen att prata och bolla idéer. Idéer finns men jag kan inte skaka fram pengarna själv.