Mötet efter festen 20-åringens död

Födelsedagsfesten slutade i en tragedi.Nu misstänks en 20-årig man ha knivdödat sin jämnårige kamrat i ett trapphus efter krogkvällen.I dag begärs han häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mängden blommor och ljuslyktor vid mordplatsen växte under dagen.

Mängden blommor och ljuslyktor vid mordplatsen växte under dagen.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-01-30 06:00
De två 20-åringarna var med i ett större sällskap som firade en födelsedag på diskotek Babylon i centrala Kiruna. De hade känt varandra sedan flera år, men inte alltid kommit överens.
Under kvällen på diskoteket kom de ihop sig, men det blev aldrig mer än högljudda diskussioner. Snart var de också sams igen och sågs bjuda varandra på drinkar.
En av 20-åringarna lämnade, tillsammans med sin flickvän, tidigare än de andra diskoteket. Han ringde senare till sin kamrat och bad honom komma till en adress i Luossavaaraområdet.
- Dumma som vi var åkte vi dit, berättar ett vittne som åkte med i en av bilarna.
Möttes i trapphuset
Totalt var det fyra personer som anlände till adressen i två bilar, men bara offret gick in i trapphuset där kamraten väntade. Enligt vittnet blev det inget handgemäng den här gången heller.
- Han var bara vara inne någon eller ett par minuter. På den tiden hann han bli knivstucken, säger vittnet.
Kamraterna försökte ge den knivstuckne hjärt- och lungräddning, men de fick inte igång andningen på honom. Enligt vittnet tog det omkring 20 minuter innan ambulansen kom och ytterligare några minuter innan polisen var på plats.
Enligt polisen fick SOS fick larmet omkring klockan tre på natten och 03.35 konstaterades mannen vara död.
Under natten greps 20-åringen som nu misstänks för mord.
- Jag kan inte säga exakt hur länge det dröjde, men det handlade inte om någon stor tidsrymd, säger Kjell-Åke Andersson, utredningschef vid norra Lapplands polisdistrikt.
Starkare graden
Både polis och åklagare är även i övrigt förtegna kring detaljer kring händelsen.
Kjell-Åke Andersson kan slå fast att skadorna på den avlidne personen var av sådan art att han inte kan ha tillfogat dem själv.
I dag begärs 20-åringen häktad vid tingsrätten i Gällivare. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden.
Hans advokat, Bengt Gustafsson, uppger att han nekar till mord. Han har heller inte medgett vare sig dråp eller vållande till annans död.
- Han medger ingenting och har gett en förklaring till mig om vad som har hänt. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han.
20-åringen är sedan tidigare dömd för ringa misshandel efter ett bråk i centrala Kiruna för drygt ett år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om