Möte mellan matkulturer
För första gången träffades kockar inom slowfoodrörelsen från olika delar av Nordkalotten.Det blev ett möte mellan olika matkulturer.Samtidigt har de i grunden samma syn på mat.
Foto:
Slowfoodkockarna hade satt i hop en liten smakmeny med lokala specialitéer från olika delar av norra Norge, Sverige och Finland.
Det förekom också det som kallas crosskitchen då mat från olika kulturer möts och förenas på nya sätt.
- Så var det för hundra år sedan här uppe. Då visste maten inte om några nationsgränser. Gränserna och begränsningarna har vi skapat i modern tid, säger Siv Hilde Lillehaug från Norge.
Själv fick hon se sitt lammkött från Lofoten i en helt ny tappning.
- Hemma äter vi alltid det med potatis och brunsås. Här har vi torkad det på samma sätt som man gör med renkött. Det är egentligen ett gammalt sätt att bevara lammköttet, men bortglömt sedan kylskåpen blev vanliga, säger hon.
Dessutom kombinerades den torkade fisken med suovas i stället för med bacon, vilket tydligen var rena revolutionen för en norrman.
På smakmenyn fanns också andra varianter på torkad fisk, renfilé från Kiruna och en björnköttsgryta från finska Levi.
Renässans för björn
I Sverige har det knappt förekommit björnjakt under väldigt många år och konsten att tillaga björnkött har till stor del gått förlorad.
Kanske är det dags för en renässans nu när björnstammen har växt till sig. Receptet på björnköttsgrytan hittar ni i anslutning till artikeln.
Lunchmenyn var ändå bara en försmak av brakmiddagen som väntade till kvällen. När matproffs träffas för att utbyta erfarenheter sparas inte på krutet.
Och ordstävet att ju fler kockar... och så vidare, kan vi härmed totalt avfärda.
Startade i Italien
Slowfoodrörelsen startade i Italien 1986 och är uppenbarligen på frammarsch även här. Helt nyligt bildades Slow food Norrbotten samt ett EU-projekt där mötet i Kiruna ingår.
Vad innebär då slowfood? Som namnet antyder är det en rörelse mot fastfood och den likriktning av maten som snabbmatskedjornas framfart har inneburit.
Även om man gärna sjunger långsamhetens lov behöver det inte handla om långkok. Det kan lika gärna vara mat som bara behöver kyssa stekpannan.
- Vi vill framför allt lyfta fram det lokalproducerade och ekologiskt hållbara. Men ofta handlar det om en lång process innan slutprodukten är färdig att tillagas, säger Jouko Järvinen.
Saijas björngryta
för fyra personer
750 gram björnkött, stek eller sida
200 kantareller
2 gula lökar
2 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar
Skär köttet i skav, hacka lök och svamp i rejäla bitar.
Stek köttet i panna, låt sjuda i stekspadet i en timme.
Fräs lök och svamp, tillsätt kött, krydda med svartpeppar och tillsätt grädde.
Värm mitt i ugnen i 180 grader i tio minuter.
Serveras med rotgrönsaker och morotslingonsylt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!