Mögelskadade skolan: ”Anmärkningsvärd situation”

Nya Raketskolan är tjusig och annorlunda, men den gör barn och vuxna sjuka. Nu utreds varför en blott tio år gammal skola i Kiruna blivit så fuktangripen. ”Det pågår två olika utredningar samtidigt”, säger Emilia Töyrä (S).

"Det var inte det här jag hade väntat mig när jag klev på uppdraget som nämndsordförande", säger Emilia Töyrä (S), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden, om flytten av totalt 700 elever.

"Det var inte det här jag hade väntat mig när jag klev på uppdraget som nämndsordförande", säger Emilia Töyrä (S), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden, om flytten av totalt 700 elever.

Foto: Mikaela Sjöstedt/Maria Dahlgren

Kiruna2024-04-15 18:00

Nyheten i korthet

  • Nya Raketskolan i Kiruna, endast 10 år gammal, utreds för omfattande fukt- och mögelskador som gör elever och personal sjuka.
  • Två parallella utredningar pågår: en undersöker orsakerna till byggnadens skador, den andra granskar skolans funktion och pedagogik för att dra lärdomar inför framtida skolprojekt.
  • Trots skadorna planerar kommunen inte att riva och bygga nytt, då det skulle vara för dyrt. Istället övervägs renovering och justeringar i skolans struktur och utemiljö.

Den ena processen handlar om byggnadsrelaterad ohälsa, där en konsult tittar på orsaker till mögelskadorna på skolan. Den andra utredningen ser på hur det har fungerat på Nya Raketskolan, med både lokaler och pedagogik. Tanken är att dra lärdom inför ett eventuellt nytt skolbygge i framtiden, och samtidigt ta fram konkreta tips inför renoveringen av Nya Raketskolan.

– Tanken när man byggde skolan var bra men det har aldrig fungerat i Kiruna. Den tanken med stora klassrum och klasser byggde på att man har fler utbildade lärare. Sen behöver man också göra något åt utemiljön, den är inte så fin som den borde vara på en så pass fin och ny skola, Emilia Töyrä (S).

Det kommer troligtvis bli mindre klasser, och fler lokaler inne i skolan. Förvaltningen ska se över miljön både inom- och utomhus nu när 700 elever och 150 anställda lämnar skolan.

– Det här är en anmärkningsvärd situation. Jag vet inte ens hur man ska kunna beskriva det för det är så ofattbart att man måste göra det här. Det blir turbulent att flytta så många elever. Jag är så imponerad av alla som är i det här nu. Samtidigt så finns inget annat alternativ. Nu har vi chansen att göra om så det blir bättre.

Finns någon tanke på att riva och bygga helt nytt?

– Nej, det skulle bli alldeles för dyrt. Det som görs idag kommer kosta mycket pengar. Hur mycket vet vi inte ännu. Men att riva ner och bygga nytt skulle med dagens byggkostnader bli minst ett nytt badhus i kostnad, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

undefined
Både kommunpolitikerna och eleverna vill att utemiljön ses över.
undefined
"Det här hade jag inte väntat mig när jag klev på uppdraget som nämndsordförande, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

Nödlösningen med Raketskolans högstadieelever på Hjalmar Lundbohmsskolan kan bli en permanent lösning.

– Förvaltningen ska nu se över vilka klasser som ska gå på skolan. Om det ska vara som nu, med förskoleklass upp till årskurs nio samt anpassad grundskola. Eller om det finns möjlighet att ha kvar högstadiet på Hjalmar Lundbohmsskolan.

Kommunen vet inte om det i framtiden blir en ny grundskola i nya centrum.

– Vi vet fortfarande inte vilka byggnader som kommer påverkas av markdeformationerna. Vi har misstankar om att två grundskolor kommer bli berörda. Då kommer det kanske krävas en ny grundskola i centrum. Men där är vi inte ännu, utan vi måste använda de lokaler vi har på bästa sätt, säger Emilia Töyrä (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!