Carolina Tapani har stridit hårt för att barnen vid Satellitens förskola ska få sin lunchmjölk. Hon har raggat sponsorer och haft möte med politiker och tjänstemän från kultur- och utbildningsförvaltningen för att få till en lösning för att förskolebarnen ska få sin lunchmjölk. Kiruna kommuns krisande ekonomi är skälet till att grundskolor och förskolor blir utan lunchmjölk. När NSD ringer upp henne för att lämna besked om att nämnden avslagit föräldragruppens förslag på mjölksponsorer så reagerar hon mycket starkt.
– Jag blir förbannad såklart. Det hade de kunnat säga från första början. Men jag har förstått under resans gång att det skulle bli så här, säger hon.
Kultur- och utbildningsnämnden hade sammanträde under tisdagen och enhällig nämnd tog beslutet att inte tillåta mjölksponsorer på förskolan.
– Vårt tyngsta skäl är likvärdighetsprincipen. Kiruna kommun vill ge likvärdiga möjligheter för alla förskole- och grundskoleelever. Det är vårt uppdrag. Om vi inte har det uppdraget då hamnar vi i en annan driftsform som inte är kommunal verksamhet. Nämnden kom fram till att inte godkänna sponsring. Tjänstepersonerna har utrett frågan som vi fick till oss på mötet. Det är ett osäkert rättsläge, säger Christine Brännvall.
Nämnden fick en genomgång av kostcheferna om principer för näringsintag generellt i förskolorna.
– Om det är barn som inte äter så bra på lunchen så har vi i kommunen en fantastisk möjlighet att erbjuda frukt, kex eller rån. Pedagogerna har full koll på barnen och vilka som kanske behöver kompenseras under dagen. Nämnden känner sig trygg med att barnen får det näringsinnehåll som de behöver, säger Christine Brännvall.
Carolina Tapani har ledsnat på Kiruna kommun. Hon har ett barn på den aktuella förskolan men även barn på Raketskolan som nu måste storrenoveras på grund av dålig miljö – som leder till att skolan töms och elever flyttar ut.
– Jag tittar dagligen på bostadsannonser i andra kommuner. Jag har alltid velat bo i Kiruna men inte numer. Det handlar om framtiden för barnen. De prioriteras inte som jag ser det. Det är tumult hela tiden. Jag vill kunna ha mina barn i en säker och trygg skolmiljö. Det finns inte mycket för barnen i den här staden. Badhuset skulle öppnas till hösten, nu är det försenat till nästa år och mer pengar slukas där. Det känns som att kommunen prioriterar så fel så man undrar vad man ska skära ner på i nästa steg, säger Carolina Tapani.
Nyligen kunde NSD berätta om Facebooks årliga sponsring till skolverksamheter i Luleå. Där fungerar sponsringen till kommunala verksamheter. LKAB sponsrar till viss del också skolverksamheter i Kiruna kommun.
– Antingen har de testat obeprövat eller så har de en policy eller riktlinje som tillåter det. Förvaltningen har sökt information om det finns någon form av reglering kring frågan. Företag sponsrar i form av punktinsatser med tillfällig sponsring till Kiruna kommun också. Men det är stor skillnad på en riktad punktsponsring och en generell sponsringslösning för daglig drift som skulle skapa skillnad mellan enheterna.
Carolina Tapani ger inte upp kampen riktigt ännu trots beslutet.
– Jag kommer inte att ge mig. Mitt nästa steg är att försöka få tag i större företag som sponsorer så kravet på likvärdighet kan uppfyllas, säger hon.