Mirja, 35, är Sveriges nordligaste dödsdoula

Efter att ha sett en ung kvinna dö när hon själv var i 20-årsåldern så väcktes något i henne. Mirja Mörtlund ville jobba med döden och göra mer för döende och anhöriga i smärta och sorg. Idag är hon färdigutbildad dödsdoula.

Mirja Mörtlund är den nordligaste dödsdoulan i Sverige.

Mirja Mörtlund är den nordligaste dödsdoulan i Sverige.

Foto: Linus Nilsson

Kiruna2024-12-01 12:00

Nyheten i korthet

  • Mirja Mörtlund, 35, är Sveriges nordligaste dödsduola, en yrkesroll som stödjer döende och deras anhöriga. Hon blev inspirerad att arbeta med döden efter att ha bevittnat en ung kvinnas död i 20-årsåldern.
  • Mörtlund kan hjälpa till med allt från vardagliga ärenden till att förverkliga livsdrömmar för döende. Hon kan också stödja anhöriga och hjälpa till med sorgebearbetning efter ett dödsfall.
  • Mörtlund riktar sig främst till klienter i Norrbotten. Kostnaden för hennes tjänster varierar och anpassas efter klientens ekonomi.

Mirja Mörtlund är 35 år och har jobbat inom personal- och HR-området under många år. Men redan i 20-årsåldern, då hon jobbade inom vården, väcktes något i henne. Hon kom i kontakt med döende personer som hon vakade med. Ett speciellt tillfälle påverkade henne starkt.

– Jag satt och vakade med en kvinna som dog den natten. Hon var i 30-årsåldern, hade cancer och hade precis fått sitt första barn. Det tillfället fastnade verkligen. Efteråt kände jag att jag hade velat stanna kvar med mannen som blev lämnad ensam efter att jag och sjuksköterskorna lämnade. Det kändes så brutalt att lämna en person vars fru precis hade dött, säger Mirja Mörtlund.

undefined
"Jag trivs med att jobba nära döden", säger Mirja Mörtlund,

Där och då visste hon att hon ville jobba med döden. Men det skulle ta drygt tio år innan hon tog klivet. Efter en utbildning till doula så är hon numer den nordligaste dödsdoulan i landet. Den som finns närmast hittar man i Örnsköldsvik.

Innan hon lämnade sin fasta tjänst och startade eget läste hon en kurs i familjerätt för att kunna bredda uppdragen i egen regi. Hennes pappa hade också stor betydelse.

– Min pappa har jobbat med den administrativa delen av döden, med bouppteckningar och arvskiften, och han var till stor hjälp. Jag insåg att jag kan åta mig sådana uppdrag också som ger en fast inkomst. Då fick jag en trygghet och säkrad ekonomi och vågade släppa mitt fasta jobb, säger hon.

undefined
Mirja Mörtlunds pappa har jobbat med bouppteckningar.

Mirja Mörtlund blev certifierad dödsduola i våras.

– Det känns bra och det är vad jag vill göra. Men att nå ut till folk är tufft, för många vet inte vad det är eller känner till att man kan anlita en dödsdoula för stöd och hjälp. Det är utmaningen.

Det är inte bara i direkt närtid till döden som doulor kan bistå. Det är inte heller bara den döende personen som kan få hjälp. Uppdragen kan vara varierande och omfattande.

– Den döende kanske vill ha stöd och hjälp den sista tiden. Det kan finnas saker som man inte vill prata med sina närstående om. Jag kan även hjälpa till med vardagsärenden. Men också stötta de närstående som vill ha hjälp på sidan av för att för att de ska kunna hantera situationen på bästa sätt, säger Mirja Mörtlund.

undefined
Mirja Mörtlund hjälper anhöriga i sorg.

Dödsdoulan kan även bidra till att förverkliga livsdrömmar. Hon kan hjälpa människor att bocka av i sin "bucket list", en slags checklista, innan man dör.

– Det kan vara platser man vill besöka eller upplevelser man vill få. Förmågan kan saknas att kunna göra allting men då kan man hitta andra vägar till upplevelsen även om man fysiskt inte klarar det. Man kan göra saker genom lukter eller använda andra sinnen för det istället.

Vilka egenskaper behöver man ha för att kunna jobba som dödsdoula?

– Man måste trivas att jobba med människor och inte vara rädd för de svåra frågorna i livet, att möta sorg, smärta och död. Jag trivs med att jobba nära döden för det blir speciellt. Det händer så mycket även med människor runt omkring. Det är ett tillfälle just när man dör som intresserar mig, säger Mirja Mörtlund.

Hon inriktar sig i huvudsak till klienter i Norrbotten. Nu har hon ett uppdrag till en äldre dam i 80-årsåldern.

– Hon är inte direkt döende, men hon har förlorat nästan all syn så hon har svårt att göra saker själv. Vi åker in till staden och gör ärenden, vi har rensat papper och andra hemmasysslor som hon behöver hjälp med. Hon känner inte riktigt för att ha hemtjänst så hon har anlitat mig istället. Hon vill ha en person som stannar kvar och inte behöver passa en tid, säger Mirja Mörtlund.

undefined
En dödsdoula kan även vara med och förverkliga livsdrömmar, konstaterar Mirja Mörtlund.

Finns det gränser för vad du kan bistå med?

– Det är klart att det kan finnas gränser. Men jag tror att det viktiga är att man tillsammans med personen kommer fram till vad jag kan hjälpa den med.

Du jobbar med tunga frågor som döden, smärta och sorg. Finns det möjlighet att du kan "hänga av" dig det du får bära?

– Vi har ett mentorskapsprogram där man får en mentor att ha kontakt med för att få stöd och hjälp, säger Mirja Mörtlund.

Hennes drömuppdrag som dödsdoula bygger på långsiktighet. Att hon får vara med under hela processen.

– Man kan ha fått ett obotligt sjukdomsbesked och jag lär känna personen ganska tidigt så att jag kan göra det bästa för den personen och följer med ända till dödstillfället. Att vara med och stötta och hjälpa men även ha kontakt med närstående och hjälpa dem för att få den döendes sista tid så bra som möjligt. Att alla fokuserar på det. Sedan kan jag hjälpa till med sorgebearbetning och sådant. Jag tror att många skulle behöva ha någon att prata med även efter ett dödsfall.

undefined
När Mirja Mörtlund jobbade inom vården kom tankarna på att jobba med döden.

Vilka vänder du dig till?

– Alla som är i livets slutskede, döende eller närstående, som vill ha mer stöd och hjälp. Det finns ibland brister i vården vid livets slut. Absolut inte i alla lägen, men det finns brister, och det finns vissa som förmodligen känner att man behöver lite mer stöd och hjälp än man faktiskt får. Många dör ensamma och har inte någon närstående bredvid sig.

Kostnaden för att köpa hennes tjänster är olika och skräddarsydd för klientens ekonomi.

– Om man vill ha hjälp med sysslor i hemmet för att närstående ska få mer tid med den döende så kan man göra RUT-avdrag på hushållsnära tjänster. Kostnaden är beroende på vilken inkomst man har och har möjlighet att betala. Jag inser att det kan skilja sig mellan personer. Jag vill kunna anpassa mig utifrån det och har samtal utifrån klientens situation och behov, säger Mirja Mörtlund.

Dödsdoula

En dödsdoula är en insatt, fördomsfri och specialutbildad person som kan vara länken mellan sjukvården, en döende och närstående. Doulorna jobbar utifrån ett holistiskt perspektiv, med att hantera känslor kring död och sorg.

Dödsdoulan kan hjälpa till med att planera och ordna juridiska dokument, ta ställning till livsuppehållande åtgärder och begravningsbestyr. Samt hjälpa till med kontakter i sjukvården och andra instanser.

De kan vara en persons och närståendes förespråkare och hjälpa till med avlastningsvård eller informera om alternativa behandlingar och vilka resurser som finns till hands. En dödsdoula kan också hjälpa till med vardagliga sysslor i hemmet, handla, laga enklare mat, servera drycker, sköta om husdjur.

Källa: dodsdoulan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!