Minskade anslag kan drabba parlamentsbygget

Sametinget har fått sina anslag minskade med fem miljoner kronor i regeringens vårbudget.Styrelsens ordförande Lars-Anders Baer föreslår att man ska ta pengarna från projekteringen av en samisk parlamentsbyggnad.

Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, anser att det inte finns något annat som kan tåla en så stor nedskärning som fem miljoner än parlamentsprojekteringen. FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, anser att det inte finns något annat som kan tåla en så stor nedskärning som fem miljoner än parlamentsprojekteringen. FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: bengt-åke persson

KIRUNA2009-04-20 06:00
Sametinget har fått ett anslag på tio miljoner kronor för att fortsätta utreda en parlamentsbyggnad i Kiruna. Utredningen ska bland annat ta fram en byggplan och en mer exakt kostnad.
Stor nedskärning
Preliminärt uppskattas byggkostnaden till omkring 150 miljoner kronor och det finns en överenskommelse att placera parlamentet mellan Malmfältens folkhögskola och idrottsplatsen Matojärvi i Kiruna.
Nu har regeringen valt att minska Sametingets budget från 43 till 38 miljoner kronor och frågan är vad man ska skära ned på.
Lars-Anders Baer anser att det inte finns något annat som kan tåla en så stor nedskärning än parlamentsprojekteringen.
- Det är ju avsatt tio miljoner, så det skulle fortfarande finnas pengar kvar så att det går att göra nåt slags jobb, säger han till Sameradion.
Frågan om hur Sametinget ska hantera det minskade anslaget kom upp på riksdagens frågestund i torsdags. Helene Petersson (S) från småländska Stockaryd fick dock inget konkret svar på frågan om vad Sametinget ska avstå i från.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) motiverade neddragningen enligt följande.
Under beredning
- Vi har gjort det med kunskapen och vissheten om att de har förstärkts ganska kraftigt under de senaste åren. Jag har gjort bedömningen att vi har kunnat göra det utan att för den skull ta ifrån dem de möjligheter att agera som de ska ha.
Följdfrågan från Helene Petersson var vad som ska hända med Sameparlamentet om projekteringspengarna försvinner.
- Frågorna kring en sametingsbyggnad är under beredning i regeringskansliet tillsammans med att vi bereder en samepolitisk proposition, svarade Eskil Erlandsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om