Minoriteten blev en majoritet

En röst skiljer majoriteten från minoriteten i Kirunas nämnder. I miljö- och byggnämnden resulterade det i att detaljplanen för turismsatsningar i Pirttivuopio gick igenom. - Det var ett enskilt ärende av många, säger Per-Gustav Idivuoma.

Både kommunen och LKAB anser att det är för komplicerat att flytta stadshuset i ett stycke.FOTO: Alexander Linder FOTO: Alexander Linder

Både kommunen och LKAB anser att det är för komplicerat att flytta stadshuset i ett stycke.FOTO: Alexander Linder FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2011-02-01 06:00

Med en persons övervikt håller Socialdemokraterna, Samelistan och Västerpartiet i majoriteten i Kirunas nämnder. Redan på miljö- och byggnämndens första möte med de nya ledamöterna bröts den i ett ärende om en detaljplan.

Detaljplanen ska göra ett område i Pirttivuopio möjligt att driva turistisk verksamhet på. När ärendet första gången kom upp var tanken en hembygdsgård med tillhörande camping men campingen har under åren bytts ut till ett stugområde. Redan från början har samebyn som berörs i området varit kritisk till satsningen. Länsstyrelsen anser att planen är olämplig för att den inte ger förutsättningar för samexistens mellan tursistverksamheten och rennäringen.

Röstade med minoriteten
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Samelistan följde länsstyrelsen linje. Men för att ha majoritet krävs alla röster, och en av dem ville godkänna planen. Magnus Stålnacke från Västerpartiet valde att rösta med minoriteten.

- Jag tyckte att det var ett bra förslag och att sökande hade fått vänta alldeles för länge för att få ett svar, säger han.

Inte oroad
Per-Gustav Idivuoma från Samelistan och ordförande i nämnden är inte oroad för att avsteget ska påverka majoriteten.

- Jag drar inga stora växlar på det här, det är ingen fråga som spräcker en koalition utan ett enskilt ärende bland många ärenden.

Båda uttrycker att det måste finnas respekt för att åsikterna i olika i enskilda frågor. Magnus Stålnacke hade i god tid berättat att han kommer att rösta mot koalitionen i frågan.

Troligen inte sista anhalten
- I en majoritet är det tre olika partier, men min synpunkt är att när man har ett samarbete är man överens i de stora övergripande frågorna som budget och stadsflytten, säger Magnus Stålnacke.

Troligtvis kommer inte miljö- och byggnämnden att vara sista anhalten för detaljplansförändringen. Länsstyrelsen har flaggat att de kan komma att ta upp beslutet som tillsynsmyndighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om