Ministrarna anlände med malmtåg

Svenska utrikesministern Carl Bildt är en resvan person.
Men under tisdagen fick han prova på ett nytt transportmedel när han anlände till Kiruna med malmtåg.

Carl Bildt och Jonas Gahr Störe.

Carl Bildt och Jonas Gahr Störe.

Foto: Maria Unga

KIRUNA2011-10-11 15:34

Det var norske kollegan Jonas Gahr Störe som väckte idén om hur de tillsammans skulle färdas till Barentsrådets möte i Kiruna.

- Jag har haft en gammal dröm om att kunna ta tåget till Narvik. Det tyckte Carl Bildt var så god en så bra idé att vi nu ska sitta på klappstol i förarhytten, säger han till norska nyhetsbyrån NTB.
Gasledning

På färden har de inte bara kunnat studera den storslagna naturen efter Sveriges vackraste järnvägssträcka. De har också hunnit diskutera tänkbara framtida industriella samarbetsprojekt.

Bland annat har de skakat liv i den gamla frågan om en norsk gasledning till Malmfälten.

- Det är en vision om hur norsk gas ska kunna möta svensk malm, säger Jonas Gahr Störe.

Carl Bildt fyllde på.

- Under tågresan har vi sett exempel på hur norsk och svensk hänger samman industriellt. Jag tror att man ska tänka stort. Möjligheterna är ofta större än vad vi tror.
Studiebesök

Tanken var att ministrarna skulle åka helikopter för att få en överblick över Kiruna och gruvområdena. På grund av den dåliga sikten var det oklart om turen skulle bli av.

Senare under eftermiddagen bar det i alla fall i väg till rymdbasen Esrange för ett studiebesök.

Själva mötet vid Barents euroarktiska råd i Kiruna ska hållas i LKAB:s besöksgruva 540 meter under jord. Även Finlands och Rysslands utrikesministrar Erkki Tumioja och Sergej Lavrov deltar.

Vid mötet ska frågor som hållbar utvinning, tillväxt i regionen och marknadsföring inom råvarusektorn diskuteras.

Under tisdagskvällen håller Carl Bildt och Sergei Lavrov håller ett bilateralt möte där ett avtal om transitering av svenska styrkor genomryskt territorium till Afghanistan ska undertecknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om