Förra veckan fungerade varken fast eller mobil telefoni i Arjeplogsfjällen. Anna Rosén är en av de företagare som drabbats ekonomiskt av problemen med mobiltelefonin i Arjeplogsfjällen.
– Vi hade fler missade samtal. Det är förlorade intäkter för oss, säger hon.
I Vuoggatjålme gick det inte att ringa 112. Något som bostads- och it-minister Mehmet Kaplan ser allvarligt på.
Är det inte allvarligt att det inte går att ringa 112?
– Det är väldigt allvarligt om det inte går att ringa nödsamtal. 112 är ett prioriterat nummer och teleoperatörerna har ett ansvar för att nödsamtal kan levereras från den som behöver hjälp till SOS Alarm. Samtalen ges företräde hos alla teleoperatörer. Saknar en operatör täckning kan andra operatörers nät också användas för nödsamtal, genom att man tar ut SIM-kortet ur sin telefon, säger Mehmet Kaplan
Vad gör regeringen för att se till att det finns bra mobiltäckning?
– Det är ett arbete som pågår på flera fronter. Dels frigörs radiofrekvenser som kan användas för mobiltelefoni och mobilt bredband. Det så kallade 700 MHz-bandet är ett sådant exempel, som kan ge ökad mobiltäckning i hela landet. Dels skapar regeringen förutsättningar för investeringar från marknadens aktörer. Där investeras årligen cirka 8 miljarder kronor i både fast och mobil it-infrastruktur, som bidrar till att täckningen förbättras år för år. Det pågår också ett viktigt regionalt arbete. För att underlätta detta har vi gett de regionala bredbandskoordinatorerna i uppdrag att identifiera var i respektive län det finns brister i mobiltäckningen i områden där människor befinner sig. På så vis blir det lättare att komma åt ”vita fläckar”.
Bör det inte finnas fungerande och pålitligt mobilnät och internet i hela landet?
– Sverige är ett stort land till ytan och full täckning överallt är inget vi uppnår över en natt, men vi ska fortsätta arbeta för att täckning och tillgång till uppkoppling ska vara så bra som möjligt. Det är en stor fråga för såväl operatörerna som för regering, länsstyrelser och andra offentliga företrädare.
Ortsborna upplever att makthavare inte bryr sig om problemet. Hur ser du på det?
– Jag kan förstå frustrationen när det inte fungerar att ringa mobilsamtal. Att skapa förutsättningar för mobiltäckning i hela Sverige är en prioriterad fråga för regeringen och det är därför vi driver på i den här frågan. Vi ser också att täckningen blir bättre och bättre, men självklart förstår jag att många skulle vilja se att utvecklingen gick ännu snabbare.
Är det viktigt med bredband i hela landet?
– Det är oerhört viktigt med en bra bredbandsuppkoppling i hela landet. Att ha en bra internet-anslutning är idag en nödvändighet för att människor ska kunna vara en del av samhället. För att arbeta, ha kontakter med myndigheter och umgås med vänner.
Vad gör regeringen?
– I år drar vi igång en mångmiljardsatsning på bredbandsutbyggnad. Inom landsbygdsprogrammet avsätts 3,25 miljarder fram till 2020 för att fler på landsbygden ska få möjlighet till bra uppkoppling. Det beloppet är dubbelt så mycket som under förra programperioden. Det kommer även att satsas 1,2 miljarder inom ramen för regionalfondsprogrammen, som går att använda i norra Sverige.
– Bredband är också en viktig regional fråga. Därför har regeringen nyligen beslutat att regionala bredbandskoordinatorer ska införas i varje län, för ökad samordning och samarbete inom länet.