Mindre matsvinn ska ge bättre miljö

Det slängs stora mängder mat i landets skolor. Att minska på den mängden gagnar både miljön och ekonomin och det är något som skolköken i Kiruna kommun försöker ta fasta på.

Foto:

KIRUNA2009-09-26 06:00
I Sverige rör det sig om mellan
5 000-15 000 ton mat per år som blir över på elevernas tallrikar och sedan hamnar i soporna.
Flera ton mat slängs
I Kiruna kommuns skolor handlar det uppskattningsvis om totalt 16 till 35 ton per år.
Det berättar Marianne Schröder Mågård som är kostchef för skolmåltiderna i kommunen.
- Det är jättestora mängder. Vi försöker minska på svinnet, det är ett led i en miljövinst. Dessutom är det en besparing i pengar, säger hon.
Mindre svinn
På fler skolor i kommunen har måltidsbrickorna tagits bort, en miljöåtgärd för att i första hand minska användandet av kemikalier, el och vatten vid diskningen. Det har också gett en annan positiv effekt.
Under vårterminen vägdes sopsäckarna i Bolagsskolans matsal inom ramen för en utredning som Naturvårdsverket stod för. När brickorna togs bort inför höstterminen stod det klart att svinnet av livsmedel minskat rejält
- Vi har gjort mätningar som visar att svinnet minskat med cirka 40 procent. Det hade jag inte räknat med, säger Marianne Schröder Mågård.
Förklaringen är att eleverna inte lastar på lika stora mängder mat på sina tallrikar när brickor saknas.
Brickorna har tagits bort från flera skolmatsalar och meningen är att så ska ske på alla Kirunaskolor.
Lugn och ro
Kiruna var en av sju kommuner som deltog i den utredning som Naturvårdsverket gjorde i våras. Och i somras kom rapporten med förslag på åtgärder som kan minska matavfallet i skolorna.
Där stod att några av lösningarna kan vara att uppmärksamma resursslöseriet, schemalägga en tillräckligt lång lunchrast, skapa lugn och ro i matsalen och arbeta med kompetensutveckling.
Satsning på ekologisk mat
I Kiruna har det sedan tidigare tagits beslut om att satsa mer på ekologisk mat i skolköken. Redan nu köps det till exempel in ekologisk köttfärs, mjölk och kaffe. Målsättningen är att fortsätta på det spåret.
För övrigt har Marianne Schröder Mågård av tidningen Restaurangvärlden utsetts till finalist till utmärkelsen Årets inspiratör. Den 8 oktober avgörs det vem som får utmärkelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om