Miljöprövning kan bli miljardsmäll

Under hösten skulle LKAB ha inlett bygget av en ny damm över sjön Luossajärvi i Kiruna.Nu har ett problem uppstått med miljötillståndet och byggstarten kommer att bli kraftigt försenad.Det kan i värsta fall leda till att LKAB tvingas dra ned på brytningstakten.

Luossajärvi är cirka 260 hektar stor.FOTO: Magnus Pehrsson

Luossajärvi är cirka 260 hektar stor.FOTO: Magnus Pehrsson

Foto: Magnus Pehrsson

KIRUNA2010-09-04 06:00
Dammen kommer att torrlägga ytterligare en tredjedel av Luossajärvi. Det bedöms som nödvändigt för att vatten inte ska tränga ned i gruvan när brytningen av den så kallade sjömalmen når längre norrut.
Finsk-svenska gränsälvskommissionen har inlett arbetet med miljöprövningen, men från och med den 1 oktober upphör kommissionens befogenheter på området. Detta efter ett beslut från regeringen.
Northland hann precis
Kommissionens ordförande Rolf Lundmark säger till Sveriges radio Norrbotten att de inte kommer hinna handlägga ärendet om sjötömningen.
Vid LKAB såg man problemet komma redan i våras.
- Första budet var att kommissionens sista datum var den 1 juni. Vi och Northland resources uppvaktade näringsdepartementet och fick ändringen framflyttad tre månader, säger Tina Hedlund, chef för yttre miljö vid LKAB.
Northland fick sitt miljötillstånd för gruvan i Tapulivuoma för två veckor sedan, men LKAB:s ansökan är ännu inte färdigbehandlad.
Tidsplanen spricker
Nu ska ärendet om Luossajärvidammen övertas av Miljödomstolen i Umeå som redan är överbelastad med ärenden.
Eftersom synen av området bör ske i barmarksförhållanden kan förhandlingarna genomföras nästa sommar.
Det skulle innebära att LKAB får svårt att hålla tidsplanen för dammbygget.
- Vi har önskemål från gruvverksamheten att få klart dammen till första kvartalet 2013, annars är det risk för produktionsstörningar, säger Tina Hedlund.
Kan kosta 1,5 miljarder
Tolv månaders försening av underjorsförberedelserna i norra sjömalmen beräknas i förlängningen ge inkomstbortfall på mellan 500 miljoner och 1,5 miljarder kronor.
Nu vill LKAB ha förtur för ärendet i Miljödomstolen.
- Vi jobbar på flera fronter för att skynda på miljöprövningen. Man skulle till exempel kunna tänka sig att Miljödomstolen genomför synen i höst och har förhandlingarna senare i vinter, säger Tina Hedlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om