Miljonerna klubbade – sista debatten om badhuset?

Beslutet om 161,5 extra miljoner till badhusbygget är nu klubbat även i kommunfullmäktige. Efter ännu en debatt hoppas nu Kirunapolitikerna att badhuset färdigställs utan att fler tilläggsbudgeteringar kommer upp på bordet.

Kvalitetsbrister åtgärdas. Det toppmoderna badhuset ska invigas 2025.

Kvalitetsbrister åtgärdas. Det toppmoderna badhuset ska invigas 2025.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-04-22 18:00

Som vi berättat tidigare innebär den senaste fördyringen också att öppnandet senareläggs, till 2025.

– Barnen i Kiruna längtar till det nya badhuset. Jag yrkar motvilligt bifall till tilläggsbudgeteringen, sa Sanna Inga Poromaa (V).

Politikerna passade på att från talarstolen debattera och diskutera varför det blivit som det blivit, men också vad man lärt sig av badhusprojektet.

– Vi från mitt parti drev tidigare på ganska hårt och yrkade avslag på fördyringar för vi saknade alternativ till att bifalla. Vi kan inte bara tvingas att säga ja till 200 miljoner hit och dit, för att det är för sent att ifrågasätta. Det måste finnas alternativ. Det kommer komma fler byggprojekt i den här kommunen, sa Christine Brännvall (FI).

Det handlar om 161,5 miljoner kronor extra till badhusbygget, för att åtgärda kvalitetsbrister på främst ventilationen. Det innebär en preliminär slutkostnad på 1,25 miljarder kronor.

– Det är förarbetet som är för dåligt. Vi måste veta från början vad vi bygger och vad det kommer kosta. Vi borde lagt ansvaret på LKAB, sa Gunnar Selberg (C).

Tanken är att det här är sista tilläggsbudgeteringen, om allt går som det ska.

– Jag tror det finns rätt många som kunde ställa sig i skamvrån och säga att vi gjort bort oss. Vi måste slutföra det här. Vi kan diskutera och debattera, men trots att det svider så säger jag bifall till de 161 miljonerna, sa Christer Vinsa (S), och avslutade debatten.

Fler beslut i fullmäktige

Parkeringsavgifterna i nya centrum röstades igenom med en ändring gällande tiderna:

Det kommer kosta 10 kronor i timmen att parkera, kl 10-18 på vardagar och 10-15 på lördagar. Rörelsehindrade ska undantas avgift.

En ny folkhälsopolicy togs, den revideras vart fjärde år.

– En satsad kronor innebär sex kronor i besparingar på sikt. Framför allt får vi en befolkning som mår bättre, sa Emilia Töyrä (S). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!