Mats Lahti har arbetat lång tid som miljöinspektör på Kiruna kommun och har mångårig erfarenhet av utsläppsmätningar och LKAB:s verksamhet i Kiruna.
Ofta överskridet gränsvärde
NSD träffade honom på hans kontor i stadshuset för att gå igenom LKAB:s argument mot gårdagens granskning.
I ett pressmeddelande menar man bland annat att miljökvalitetsnormen på 40 milligram PM10-partiklar per kubikmeter luft underskrids i både Kiruna och Malmberget. Från LKAB:s sida säger man att snittet ligger runt 7 milligram.
– I snitt, ja. Men vid 30 tillfällen under 2011 och 18 tillfällen 2012 så överskreds den här miljökvalitetsnormen, säger Mats Lahti, siffror som LKAB bekräftat.
I pressmeddelandet menar man också att NSD:s reportrar tagit siffrorna för allt stoft och redovisat det som hälsofarliga PM10-partiklar.
"Fruktansvärt onödigt"
Detta, menar man, blir felvisande då bara en mindre del utgörs av PM10. I själva verket är det dock LKAB:s egna siffror som redovisats i granskningen (se separat artikel).
Mats Lahti tycker det faktum att 500 ton stoft släpps ut bara i Kiruna talar för sig själv.
– Framförallt så är det fruktansvärt onödigt. Om man är seriös med att vilja ta ett miljöansvar så borde man kunna åtgärda detta, säger Mats Lahti och fortsätter.
– Man har själv uppmätt en hundraprocentig ökning av stoftnedfallet de senaste fyra åren i Luossavaaraområdet. Det är en försämring och så borde inte ett modernt, statligt företag arbeta, säger Mats Lahti.
Ökningen Mats Lahti nämner är av den totala mängden stoft som släpps ut. Från skorstenarna på kulsinterverket har utsläppen halverats.
Växtlighet ska minska dammet
– Det är alltså upplagsverksamheten och krossen som stått för ökningen, säger Mats Lahti.
Här menar LKAB att ökningen skett bland annat på grund av arbetet med omdragningen av järnvägen bakom Kirunavaara. Andra orsaker är krossanläggningen på UNIO-området. Där har, enligt Anders Lindberg, åtgärder gjorts för att minska damningen. Bland annat har en pelletskross flyttats till baksidan av berget.
– Vi ser över om det går att flytta mer av verksamheten, sedan arbetar vi med vattensprutning och plantering av växtlighet för att binda marken så att stoftet inte ska blåsa iväg, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.
Bakläxa redan 2007
Det som upprör Mats Lahti mest med LKAB:s svar på granskningen är ett parti där man beskriver investeringar på rökgasrening i Svappavaara som en framgång.
– Det är ju nästan skämmigt. Redan 2007 fick de bakläxa på att utsläppen i Svappavaara var för stora, sedan dess har de fått dispens på dispens. Svappavaaras enda kulsinterverk orsakar 1000 ton partikelutsläpp, medans Kirunagruvans tre verk orsakar 500 ton, säger Mats Lahti.
Han menar att det snarare gått alldeles för lång tid med undermålig rökgasrening i Svappavaara.
– De borde ha agerat för längesedan, men det är bara med kniven mot strupen som det händer något. De riskerar 40 000 kronor i böter per dygn om de höga utsläppen fortsätter där, så nu har de blivit tvungna att agera, säger Mats Lahti.