...men här vill man bygga 20-40 vindsnurror

Planerna för att bygga en vindkraftspark på berget Luongastunturi nära Svappavaara går vidare.Bolaget O2 Vindkompaniet hoppas komma i gång med bygget av 20-40 vindsnurror under 2012.

KIRUNA2010-10-22 06:00
Just nu pågår ett samråd om kraftledningen som ska dras från vindkraftsparken till regionnätet. Ledningen blir tio till 12,5 kilometer beroende på vilket alternativ man väljer.
Miljötillstånd
Innan jul planerar O2 Vindkompaniet att gå in med en ansökan om miljötillstånd för själva vindkraftsparken till länsstyrelsen.
- Om ansökan kommer att överklagas kan processen att ta ett par år. I bästa fall kan vi komma i gång 2012, säger Peter Kalla, projektledare vid O2 Vindkompaniet.
Enligt Peter Kalla anser de berörda samebyarna Gabna och Laevas att projektet bör kunna genomföras utan för stor påverkan på rennäringen. Det brukar komma synpunkter när det gäller förlust av skog med olika naturvärden i området.
Ansökan kommer att gälla maximalt 40 vindsnurror med en höjd på maximalt 160 meter till rotorns högsta punkt. Försvaret har gett klartecken för placeringen.
Peter Kalla bedömer att uppförandet av parken kommer att innebära omkring 100 årsarbeten. Det handlar bland annat om grävning, schaktning, ledningsdragning, gjutning, montering och byggnadsarbeten.
Olösta frågor
Till stor del kommer man att kunna använda sig av färdiga skogsbilvägar och bedömningen är att man behöver bygga högst 40 kilometer ny väg.
Service och underhåll av de färdiga vindsnurrorna kommer att sysselsätta tre-fem personer.
O2 Vindkompaniet har redan sju vindkraftsparker i drift i Sverige och har miljötillstånd klara för att kunna bygga 30 vindkraftverk på berget Sjiska i Gällivare kommun.
Det finns fortfarande olösta frågor när det gäller Sjiska som ligger i väglöst land, men alldeles intill Malmbanan.
- Det gäller att få till finansiering och lösningar för logistiken, för bland annat järnvägstransporterna, säger Peter Kalla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om