Medel till integrationsprojekt

Kiruna kommun har fått 49 miljoner från regeringen i samband med flyktingssituationen. Fem av dessa ska föreningslivet kunna ansöka om för att driva integrationsfrämjande projekt. "I längden är det så att kommunen vill att så många som möjligt av våra nyanlända ska välja att stanna kvar i Kiruna", säger Niklas Sirén (V).

SAMMANTRÄDE. Efter två timmar hade nästan 30 punkter gåtts igenom på kommunstyrelsen sammanträde. ”I dag gick det undan, normalt sett brukar vi hålla på betydligt längre”, konstaterar Niklas Sirén.

SAMMANTRÄDE. Efter två timmar hade nästan 30 punkter gåtts igenom på kommunstyrelsen sammanträde. ”I dag gick det undan, normalt sett brukar vi hålla på betydligt längre”, konstaterar Niklas Sirén.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-03-07 21:52

I december beslutade regeringen att avsätta nästan 10 miljarder i tillfälligt stöd för landets kommuner i och med ökade kostnader i samband med flyktingsituationen.

Kiruna kommun har fått 49 miljoner kronor som ska gå till integrationsverksamhet under 2016. Av dessa avsätts fem miljoner, som föreningar, studieförbund och frivilligorganisationer ska kunna ansöka om för att kunna driva integrationsfrämjande projekt.

På måndagen beslutade kommunstyrelsen om riktlinjer för bidragen till projekten och att låta kommunstyrelsens arbetsutskott ansvara för att besluta om bidragen.

Ärendet ska upp i kommunfullmäktige i början av april.

I regelverket finns tre huvudinriktningar som föreningarna kan ansöka utifrån - kompetensförsörjning, språkkunskap och delaktighet i förenings- och kulturliv. Man kan ansöka om max 250 000 kronor.

– Det kan ju se väldigt olika ut och det är ju det som är tanken att föreningarna utifrån sina förutsättningar ska kunna arbeta på olika sätt. Det ska vara enkla förhållningsregler, så att det ska vara så enkelt som möjligt att ansöka, säger Niklas Sirén (V), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Vad hoppas kommunen att det ska göra för integrationen?

– Naturligtvis att våra nyanlända kommer ut och deltar i samhällslivet så fort som möjligt - det tror vi är det själva framgångsvägen för att så snabbt som möjligt ta del av både det lokala föreningslivet och det övriga samhällslivet och därmed få en bra start i Sverige och i vår kommun.

Men Niklas Sirén tycker inte att kommunen lägger över ansvaret för integrationen på föreningslivet - det handlar snarare om att se var medlen gör störst nytta och att man tror på kommunens starka föreningsliv, menar han.

– I längden är det naturligtvis så att kommunen vill att så många som möjligt av våra nyanlända ska välja att stanna kvar i Kiruna och inte vilja flytta. Vi tror att de kommer vara oerhört viktiga för att berika samhällslivet i stort och för att vi står inför en gigantisk arbetskraftsbrist. Vi behöver få fler invånare för att klara kompetensförsörjningen i vår kommun.

Vad de övriga pengarna ska gå till är ännu inte klart, utan de kommunala förvaltningarna ska komma med förslag på områden där de behövs.

– Det är väldigt viktiga medel som statsmakten skickat ut till kommunsektorn och de ämnar vi att använda på många olika sätt för att gynna ett bra mottagande av våra nya svenskar och att de kommer in i vårt samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om