Med våren smakar vattnet pyton

Illasmakande. Så tycker många Kirunabor att dricksvattnet är just nu. Men frågan är hur vattnet ska förbättras, genom filtrering eller en ny grundvattentäkt?

Flera Kirunabor hämtade dricksvatten i Råttjedalen, några kilometer utanför Kiruna, på måndagen. "Inte ens hunden dricker vattnet i stan" säger Tommy Pålsson.FOTO: Alexander Linder

Flera Kirunabor hämtade dricksvatten i Råttjedalen, några kilometer utanför Kiruna, på måndagen. "Inte ens hunden dricker vattnet i stan" säger Tommy Pålsson.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2010-05-25 06:00
Just nu är det många i Kiruna som spyr galla över kranvattnet. Det är inte ovanligt vid den här tiden på året.
- Inte ens hunden dricker vattnet, säger Tommy Pålsson, som fyllde på en dunk ur vattenkällan i Råttjedalen vid lunchtid igår.
Det var han inte ensam om. Andreas Jonsson och Joakim Kiviniemi, som arbetar med bygget av den nya järnvägen, hämtade kaffevatten.
- Vi hade med en dunk vatten från stan men det gick ju inte att dricka, sade Andreas Jonsson.
Förbättrad filtrering
Orsaken till missfärgningen är att humusämnen sköljs ut från myrmarkerna under senvåren till dricksvattnet som tas från Torne älvs ytvatten.
Dricksvattnet filtreras genom sand, behandlas med uv-ljus (för att ta bort döda bakterier) och kloreras.
Är det farligt att dricka vattnet?
- Nej, det är ett godkänt vatten. Det är inga problem med bakterier. Det som har anmärkts är smaken och lukten, säger Ulf Nygren som är projektchef vid Tekniska verken.
Han leder ett projekt som går ut på att förbättra vattenkvaliteten i Kiruna.
Kommunen har genom åren provborrat på en rad ställen för att hitta en passande grundvattentäkt. En sådan har också hittats vid Poikkijärvi.
Men ännu är det inte klart om dricksvattnet ska tas från älven eller en ny grundvattentäkt i framtiden.
- Vi ska titta lite närmare på älvvattnet innan vi beslutar hur vi ska göra, säger Ulf Nygren.
Med hjälp av en förbättrad filtreringsmetod skulle älvvattnet kunna bli bättre, vilket ska vara betydligt billigare än en ny grundvattentäkt som kan gå lös på cirka 60 miljoner kronor. Att bygga ut täkten och dra vattenledningar kostar pengar.
Filtreringen skulle inte ens vara hälften så dyr.
Vill satsa på grundvatten
Utredningen väntas bli klar i höst.
- Målet är absolut att vi ska få bort anmärkningarna på smak och lukt, säger Ulf Nygren.
Men Svante Henelund (C) gillar inte idén på filtrering utan tycker att det är mycket bättre att satsa på grundvattentäkten.
- Man borde löpa linan ut, då får vi garanterat bra dricksvatten, säger han.
Han gillar inte den situation som uppstår varje vår/försommar.
- Det är gräsligt. Vid den här tiden varje år åker jag till stugan därför att jag mår så dåligt av att dricka vattnet i stan, säger Svante Henelund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om