Med stjärnorna i sikte

Stjärnor, planeter och galaxer. I helgen samlades amatörastronomer i Kiruna för en stjärnträff.

Norra Sveriges amatörastronomer och Rymdgymnasiet anordnade en stjärnträff i helgen. Rymdgymnasieeleverna Sara Hansson och Sarah Nurmi gillade att titta på stjärnorna. FOTO: Alexander Linder

Norra Sveriges amatörastronomer och Rymdgymnasiet anordnade en stjärnträff i helgen. Rymdgymnasieeleverna Sara Hansson och Sarah Nurmi gillade att titta på stjärnorna. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-09-28 06:00
Klockan är nio på lördagskvällen och höstmörkret har lagt sig över staden. Vid Bengt Hultqvist-observatoriet på före detta Jägarskolans område råder liv och rörelse.
Till en början famlar man i mörker, men allt eftersom vänjer sig ögonen.
Ett tiotal teleskop av olika storlekar pekar mot skyn och många amatörastronomer och rymdgymnasister är på plats.
Stjärnklart
Himlen är stjärnklar, endast några moln syns till. En närmast perfekt kväll för observationer av stjärnhopar, planeter, galaxer och nebulosor.
Det bjuds till och med på norrsken.
För andra året i rad anordnade Norra Sveriges amatörastronomer, NSAA, en stjärnträff. Förra året hölls träffen i Älvsbyn, denna gång var det Rymdgymnasiet i Kiruna som var arrangör.
Syftet var att amatörastronomer och andra intresserade av astronomi skulle ges tillfälle att utbyta erfarenheter, lyssna på föredrag och genomföra observationer.
Besök på Esrange
I programmet ingick också att besöka Esrange och Institutet för rymdfysik.
Luleåbon Ulf Jonsson, en av initiativtagarna till NSAA, berättade att idén till nätverket väcktes för två år sedan. Numera är 85 personer från olika håll i landet med i nätverket på internet.
- Vi för olika diskussioner om olika ämnen, visar upp våra bilder och försöker lära oss av varandra, sade han.
Ulf Jonssons intresse för astronomi väcktes i tidiga tonåren. Sedan avtog intresset något för att sedan börja spira på nytt för ungefär tio år sedan.
- För min del är det fascinerande att få en bild av vår plats i universum, sade han.
Ett riktig avancerat teleskop kan kosta många tusen kronor. Ulf Jonsson råder dock en nybörjare att köpa en vanlig handkikare och en stjärnkarta för att lära känna stjärnhimlen.
- Sen efter något år kan man köpa ett litet kvalitetsteleskop som ger en bra bild, sade han.
Åker till Kanarieöarna
Många av deltagarna var elever på Rymdgymnasiet, bland andra tredjeårseleven Mikael Ingemyr.
- Det betyder mycket att träffa och prata med en äldre generation om astronomi. Jag har till exempel lärt mig mycket om olika utrustningar och fotograferingsteknik, sade han.
Och snart väntar chansen att få testa ett 2,5 meter långt teleskop. Efter att Mikael Ingemyr och skolkamraten Helena Holma tidigare vunnit en uppsatstävling får de i december åka till La Palma på Kanarieöarna för att testa ett proffsteleskop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om