Mätplintar blir till skön konst

En mätplint kan vara ett stålrör eller en grå cementklump som mest påminner om att stadskärnans tid är utmätt.En mätplint kan också vara ett konstverk som ska väcka tankar och ge nya associationer.Det har fem medlemmar i Kiruna konstkollektiv sett till.

Karin Nivas "Spegel mot LKAB" har en blank sida och en fjällbjörkstam på målad plåt på den andra sidan. På verket står att läsa: "Vid trädgränsen kokas det godaste kaffet, på fjällbjörkens ved som är stark och seg".

Karin Nivas "Spegel mot LKAB" har en blank sida och en fjällbjörkstam på målad plåt på den andra sidan. På verket står att läsa: "Vid trädgränsen kokas det godaste kaffet, på fjällbjörkens ved som är stark och seg".

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2013-01-04 06:00

Det är snart ett tiotal år sedan de första mätplintarna borrades ned i Kiruna och Malmberget.

Till en början syntes de framför allt i området närmast gruvan, men sedan ett par år har de blivit ett allt vanligare inslag i stadsbilden.

Markrörelser mäts
I Kiruna är de nu 337 till antalet och 33 nya ska placeras ut till våren.

- Några nya kommer till varje år och några faller i från, säger Britt-Marie Stöckel, bergmekaniker vid LKAB som ansvarar för analyser och rapportering av markdeformationer.

Mätplintarna ska mäta markrörelserna som gruvbrytningen ger upphov till och är ett redskap i planeringen av stadsomvandlingen.

Britt-Marie Stöckel tror inte att Kirunaborna fäster någon större uppmärksamhet vid dem längre. Den nya sortens mätplint är dessutom bara ett foderrör som sticker upp ur marken.

Fem konstnärer
- Det är som med elskåp. Det är ingen som reagerar över dem heller, säger hon.

Men även neutrala föremål kan förvandlas till något vackert och tankeväckande.

Under hösten 2011 kontaktade LKAB Kiruna konstkollektiv och frågade om de kunde hjälpa till att utsmycka några av mätplintarna.

Fem konstnärer åtog sig att göra två plintar var och nu finns de färdiga verken till beskådan.

- Vi har haft ganska stor frihet när vi har utformat dem. De skulle inte vara för yviga och det skulle gå att komma åt mätskruven, säger Anita Wilhelmsson, ordförande i konstkollektivet.

Gav mersmak
Alla hade inte jobbat så mycket med offentlig konst och några tog chansen att prova på helt nya uttryckssätt.

- Jag hade varken jobbat med skulpturer eller med det material som jag valde. Men när jag väl hade kläckt idén om vad jag ville göra gick det lätt. Det känns roligt att kunna bidra med något till det nya Kiruna, säger Karin Niva.

I samtliga fall gav arbetet mersmak.

- För min del har jag mest målat i olja och akryl och jobbat en del med grafik. Det var kul att göra något annat. Jag skulle gärna göra fler, säger Sirkka Riekkola.

Det är inte omöjligt att det blir så. Vid LKAB är man nöjda över resultatet.

- De blev väldigt fina, säger Britt-Marie Stöckel.

FAKTA Mätplinten, så funkar den

➤ Mätplinten består av ett rör som är fastgjutet i ett borrhål som är borrat ned till berggrunden. På toppen fästs en mätpunkt.

➤ Genom att läsa av mätpunktens exakta placering med GPS-utrustning kan man avgöra om det finns rörelser i marken. Varje avläsningstillfälle pågår mellan 30 minuter och en timme.

➤ Mätplintarna placeras även i områden där det ännu inte finns deformationer från gruvan. På så vis får man fram ett nollvärde inför kommande avläsningar. I Kiruna ligger de yttersta vid Sporthallen, Triangelskolan samt korsningen Thulegatan-Bromsgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om