Matojärvis brandskydd brister – men ska åtgärdas

Matojärvis brandskydd har brister och i sin nuvarande utformning får hallen bara ta in 150 personer. Nu planerar kommunen att lägga två miljoner kronor på att brandsäkra ishallen.

BRISTER. Räddningstjänsten kunde konstatera en rad brister i brandskyddet på Matojärvi under en tillsyn i december. Nu planerar kommunen att satsa två ­miljoner kronor på att brandsäkra isladan.

BRISTER. Räddningstjänsten kunde konstatera en rad brister i brandskyddet på Matojärvi under en tillsyn i december. Nu planerar kommunen att satsa två ­miljoner kronor på att brandsäkra isladan.

Foto: Maria Unga

KIRUNA2016-03-22 16:45

I december, efter Kiruna AIF:s hemmapremiär i höstas som lockade 1300 personer till Matojärvi, gjorde räddningstjänsten en tillsyn av isladan.

– Vi konstaterade att det saknas det mesta i brandskyddsväg om det ska vara så mycket folk i byggnaden samtidigt. Då begränsade vi antalet som får vistas i lokalen till 150 personer, bland annat med anledning av att det saknas utrymningslarm, säger Jon Moln-Teike, brandingenjör på räddningstjänsten.

Även nödbelysning saknades och utrymningsvägarna är inte optimalt placerade i byggnaden, varav en dörr är för smal.

– När det gäller ytskikten – det är egentligen obehandlat, upptorkat trä, så det är jättehög brandbelastning. Men det är ju en av de äldsta ishallarna, så det är inte konstigt att man byggt det på det sättet.

Efter tillsynen möttes räddningstjänsten, kommunen och föreningen och kunde komma fram till en tillfällig kompromiss, som gjorde att ett antal hundra personer till kunde vistas i lokalen samtidigt.

Föreningen fick i uppgift att tömma förråd för att minimera det brännbara material, att öppna upp dörrar och införskaffade handbrandsläckare.

Nu planerar Kiruna kommun att lägga två miljoner kronor för att vidta brandbegränsande åtgärder – ett ärende som ska upp i kommunstyrelsen kommande tisdag.

Kommunalråd Kristina Zakrisson (S)

– Vi har redan satsat lite pengar på renovering. Efter diskussioner landade vi i att vi behöver ladan så pass mycket så vi avsätter de här pengarna också, annars får man inte ta in mer än 150 personer och det vore ju synd. Matojärvi är inte bara en islada, det är en symbolbyggnad för Kirunaborna och den används.

Tanken är att Matojärvi ska vara brandsäkrad inför nästa säsong och man satsar på att brandsäkra byggnaden så att den tar kring 1000 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om