Mat till rådjuren - en omstridd fråga

Nu börjar säsongen för dem som hjälper rådjuren längst upp i norr att överleva vintrarna.Förhoppningen är området ska berikas med ett nytt jaktbart vilt.Vid länsstyrelsen är man inte lika entusiastiska.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

KIRUNA2010-10-18 06:00
Det är tidig lördagseftermiddag hemma hos Birgitta Olofsson och Ronny Strålberg i byn Kurravaara en mil utanför Kiruna.
Stillheten är påtaglig och miljön är en fröjd för alla sinnen. Utsikten ned mot Torneälven är magnifik och det porlar fortfarande rogivande från den lilla bäcken som löper strax intill huset.
Rusning till maten
Det är bara en sak som saknas för att idyllen ska vara fulländad.
Men några rådjur vågar sig inte fram trots att maten i form av renpellets är framdukad i fodervallen.
Andra dagar kan det vara rena rusningen.
- Som mest har vi haft elva rådjur här samtidigt. Det är så kul när de kommer fram när vi stannar med bilen, säger Birgitta Olofsson.
- Men vi vill inte ha dem så tama att de äter ur handen. De måste ha kvar rädslan, annars har de inte en chans att överleva där ute, tillägger Ronny Strålberg.
Under barmarkssäsongen måste rådjuren klara sig själva och det är först nu när snön har börjat lägga sig som det är dags att börja med stödutfodringen.
Samlade frukt och bröd
Det är många som gör det i Kurravaara och det har pågått länge.
- Det var min pappa som började för länge sedan. Han samlade frukt och bröd som skulle slängas vid affären. När han gick bort för fem år sedan tog vi över, säger Birgitta Olofsson.
Det är inte bara omtanken om djuren som är motivet. Jaktlaget i Kurravvara har en tanke om att rådjuren ska bli så många att de kan skjuta av några djur i bland. Det har dock inte hänt ännu.
Kiruna jakt- och fiskevårdsförening och Kiruna jaktvårdskrets har precis samma tanke för kommunen i stort. De vill att Kirunabor och jaktturister i området ska kunna börja jaga rådjur inom en snar framtid.
Köper pallvis med foder
Därför köper de in pallvis av foder och säljer det till halva priset till privatpersoner i kommunen.
Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt och fiske, har önskat att länsstyrelsen skulle stå för mellanskillnaden, det vill säga 35 000 kronor.
- De förvaltar marken ovan odlingsgränsen. Det här borde kunna ingå i viltvården, säger han.
Medveten om riskerna
Hållningen vid länsstyrelsen är dock att man inte vill medverka till att rådjuren förökar sig på ett "artificiellt sätt".
- Man ska vara medveten om riskerna med att rubba balansen genom att föra in ett nytt djur i faunan. Rådjuren kan till exempel föra med sig fästingar, säger Erik Gustavsson, chef vid enheten för jakt, rennäring och fiske.
Han berättar att rådjuren förekommer i Norrbotten ändå upp till fjällkanten. De har dock problem att överleva hårda vintrar eftersom de måste ha tillgång till rinnande vatten. Ett rådjur kan inte äta snö på samma sätt som renar.
Älgarna klarade sig
- Det kan hända att de överlever i alla fall, men då är det på den yttersta gränsen, säger han.
Kurt Edin hävdar att de rådjur som har etablerat sig i norr har blivit större och livskraftigare på bara 15 år. Han drar paralleller till hur man pratade om älgar på 1920-talet.
- Då sades det att älgarna aldrig kommer att kunna klara vintrarna här uppe. Men nu har vi en älgstam som är otroligt fin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om