Måste åka till Luleå för sin medicin

Kirunabon Eva Norlén har fått beskedet att hon inte längre kan få smärtstillande injektioner på Kiruna sjukhus – utan måste åka till Luleå. "Det är inte acceptabelt", säger hon.

HOPPFULL. "Jag är en positivt lagd person, jag hoppas att det här kommer att lösa sig", säger Kirunabon Eva Norlén om att hon från och med nu måste åka till Sunderby sjukhus för att få sina smärstillande injektioner i ryggen.

HOPPFULL. "Jag är en positivt lagd person, jag hoppas att det här kommer att lösa sig", säger Kirunabon Eva Norlén om att hon från och med nu måste åka till Sunderby sjukhus för att få sina smärstillande injektioner i ryggen.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-09-07 12:29

Hon har varit med om en motorcykelolycka för 24 år sedan och får ungefär varannan månad smärtstillande sprutor i ryggslutet. Behandlingen har hon kunnat få på Kiruna sjukhus, sedan 2011. Den tar ungefär tjugo minuter.

– Det är en spruta man fyller med kortison och bedövningsmedel och så lägger man nålen i området där man har smärtan. Kortisonet är långtidsverkande, vilket gör att jag slipper äta så mycket värktabletter, säger hon.

Hon berättar att den smärtstillande behandlingen förbättrat hennes liv.

– Det är en förutsättning för att jag ska kunna jobb deltid som jag gör.

I måndags fick hon dock beskedet, via telefon när hon ringde kirurgmottagningen på Kiruna sjukhus, att det är Sunderby sjukhus som gäller framöver. Hon har fått en tid den här veckan. Det blir tågresa och en lång dag för henne.

– Jag åker tio i sex på morgonen och kommer hem tjugo minuter över åtta på kvällen. Det tar tjugo minuter att få behandlingen. Det är otroligt slöseri med min tid och med resurser, när det finns läkare i Kiruna som kan göra samma jobb, säger hon.

– Jag har uppfattat det som att all verksamhet ska utgå från Sunderbyns smärtenhet. Det tänker jag inte acceptera.

Efter att hon fick beskedet skrev Eva Norlén ett inlägg i sociala medier där hon berättar om sin situation. I texten ställer hon sig bland annat frågande till den höjda landstingsskatten.

– När det blir en skattehöjning förväntar man sig att få hjälp på den orten man bor på, i den mån det går. Att det är specialistvård på de större sjukhusen har jag inga problem med men jag bor 100 meter från sjukhuset och det finns doktorer på plats som kan ge mig de här blockaderna (injektionerna, reds.anm).

– Nog förstår jag att de har sparkrav men jag anser att det här är något som kan göras på plats i Kiruna.

Hennes inlägg har berört många och delats över 200 gånger.

– Jag ville sätta ned foten och det känns bra att folk är engagerade i sådana här viktiga frågor, säger hon.

På Norrbottens läns landsting är man sparsam med kommentarer.

– Vi kan inte kommentera enskilda patienter och deras behandling eftersom det skulle bryta mot patientsekretessen, men det händer ibland att behandlingar ändras och att patienter remitteras till andra mottagningar. Det handlar hela tiden om att det ska bli så bra för patienten som möjligt och ibland krävs det att hen får träffa en specialist som inte finns på hemorten, säger Emma Bergström Wuolo, pressansvarig på landstinget.

NSD har sökt ansvariga chefer för en kommentar, utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om