Den 43-årige chefstestpiloten hos SAAB och med en stridspilotbakgrund från F 21, sköts upp i rymden i januari till den internationella rymdstationen, ISS. Efter rymdäventyret som tog 22 dagar står han nu stadigt med fötterna på jorden igen. När han besöker Kiruna och SSC, Swedish space corporation, under torsdagen. Rymdäventyret har skapat stora ögonblick och minnen.
– De största ögonblicken är många. Uppskjutningen och återinträdet är stora ögonblick för att det är massa krafter med. Mikronavigationen, att flyga utan vingar, den känslan har jag aldrig känt förut. Men sedan att vara i rymden och träffa människor. Några speciella interaktioner med människor var när vi var nere i Cupolan, som ligger under rymdstationen, och tittar ner mot jorden och rymden, från rymden. Det var häftigt, säger Marcus Wandt.
Marcus Wandt blev uttagen till programmet i slutet av 2022. Han var redo för rymdfärden på rekordkort tid. Hans utbildning skedde under 2023, vanligtvis omfattar utbildningen den dubbla tiden, två år.
– Planen var sådan för den här uppskjutningen och organisationen bakom var väldigt lösningsorienterad. Sedan påverkar min bakgrund, fallskärmsjägarutbildningen, ingenjörsutbildningen, stridspilot- och testpiloterfarenheten. Miljön på rymdstationen är uppbyggd på lite samma grunder. En dataarkitektur, gaser och vätskor som ska hanteras, det är tryckskillnader, checklistor och nödprocedurer som jag är van vid. Jag jobbade som stridspilot i tio år och chefstestpilot på SAAB nästan lika länge.
Marcus Wandt hade många uppdrag med sig på sin rymdfärd inom många olika forskningsområden.
– Jag hade väldigt många uppdrag. En hel del forskning, både medicinsk- och teknisk materialforskning. Jag hade en hel del underhållsuppgifter, att skruva och meka i rymdstationen. Sedan hade jag samtal med skolungdomar på jorden och förklarade hur det är i rymden, säger Marcus Wandt.
Vägen ner tillbaka till jorden var väldigt intressant för Marcus Wandt.
– Man ligger i omloppsbana runt jorden vid den första inbromsningen. Den stora hastighetssänkningen sker när man skär in i atmosfären. Jag såg jorden swishade förbi fönstret. När man träffar atmosfären så känns g-krafterna mycket mer än vad de gör i vanliga fall. När man är så lågt som 80 km så har man fortfarande en hastighet på 80 km per sekund. Det går otroligt fort.
Någonstans där förvandlas kapseln till ett eldklot.
– Plasmaflammorna kommer för att friktionen är så hög. Du kommer ner som ett stort eldklot. Fallskärmar skjuts ut och bromsar in ytterligare. Det rycker och har sig i kapseln och då är vi nere i bara några meter per sekund och landar i vattenytan vilket smäller rätt rejält.
Det måste skumpa till ordentligt?
– Det kan man lugnt kalla det. Det smäller till ordentligt och sedan är det en ganska stor rörelse innan det stabiliseras. Och efter det guppar man runt i havet innan man blir upplockad.
Vad står på schemat här i Kiruna?
– Jag har träffat blivande rymdingenjörer på IRF. Jag ska titta närmare på SSC:s (Swedish space corporation red anm) och prata lite om vad man behöver göra här i Kiruna utifrån mitt perspektiv. Man har lyft Esrange till att bli en site där man kan skicka upp satelliter i omloppsbana som jag tycker är otroligt viktigt för Europa. Jag vill bidra till det, säger Marcus Wandt.