Mängden kubik beror på längden

Ann-Louise Räty älskar att köra motorcykel men känner hon att hon vuxit ur sin 650-kubikare.Hon siktar nu på en mc med mera kraft i motorn men har ett dilemma att lösa först:Hennes 154 centimeter i strumplästen räcker inte till för höjden på den hoj hon egentligen vill ha.

Foto: Maria Ödalen

KIRUNA2009-06-16 06:00
Tandhygienisten Ann-Louise Räty har jobbat hårt och en hel del extra sedan förra hösten. Med ett enda mål i sikte - att kunna köpa den motorcykel som egentligen alltid varit hennes dröm, en Harley Davidson.
- Du kan tro att mina patienter fått höra allt om mitt motorcykelintresse, säger hon och skrattar.
Besvikelsen var stor när Ann-Louise trots ihoparbetade pengar ändå inte kunde slå till när hojsäsongen väl gjorde entré. Sittandes på den Sportster hon siktat in sig på, nådde hon nämligen inte riktigt ända ned till marken.
- Ska det verkligen vara så svårt att göra lite mindre hojjar, anpassade till oss tjejer av kortare modell? säger hon smått upprört.
Försökt förlänga
Ann-Louise Räty har förlängt sina 154 centimeter med boots med klack och börjat titta på sänkningsmöjligheter på motorcyklar.
- Sen har jag en kompis i Stockholm, som är generalagent för HD och som försöker hjälpa mig. Han har gett mig förslag på en Softail som är riktigt låg. Men då måste jag ju jobba ihop minst
60 000 kronor till, utbrister hon och ser roat förskräckt ut.
I väntan på att uppfylla sin dröm, kör Ann-Louise Räty omkring med en Yamaha 650 Drag star av classic modell, som hon upplever har blivit för liten för henne efter fyra år, till motorkraft sett.
- Jag känner att jag inte kommer någon vart med den och att det tar alldeles för lång tid att göra omkörningar.
Väntar på rätt pris
Hon sneglar även på andra alternativ i väntan på att "få loss" en för henne passande HD. Bland annat en 950-kubiks Yamaha Midnight star.
- Jag är en tuff dealare men har ännu inte fått till det pris jag vill komma till. Får jag inte det inväntar jag harleyn.
Ann-Louise Räty hör till en årgång som fick A-behörigheten på köpet med B-kortet. Körlektionerna har hon fått av sambon.
- Jag stod och vek tvätt en kväll för fyra år sedan och tänkte på den dröm jag haft i 25 års tid. När ska jag kunna börja köra motorcykel tänkte jag och så bestämde mig i samma ögonblick - NU, ska jag göra det. Jag frågade min man är du med ? Och på den vägen är det, säger hon och fortsätter skrattande:
- Det var så nära skilsmässa under övningskörningen men min man har en ängels tålamod trots sitt finska temperament. När man har varit gifta i 23 år är det också viktigt att ha ett gemensamt intresse, något som båda brinner för. Det har vi hittat i motorcyklarna. Vi har så roligt varenda stund vi ägnar åt dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om