Många viltolyckor får polisen att agera

På bara en dryg månad har 44 trafikolyckor med vilt inträffat bara i Kiruna kommun.Polisen manar trafikanter att vara särskilt vaksamma och tänka på att hålla hastigheten.

Foto: Kurt Engström

KIRUNA2008-12-10 06:00
Statistiken som sammanställdes i går visar att det har inträffat 28 olyckor med renar, 15 med älgar och en med rådjur i Kiruna kommun sedan den 1 november.
Det är något fler än motsvarande period tidigare år, trots hastighetsnedsättningen från 110 till 100 kilometer i timmen efter väg E 10.
Patrullerar i civilbil
Jonas Junglind som är trafiksäkerhetsansvarig vid polisen i norra Lappland säger att man lägger en särskilt stor vikt vid hastighetsövervakning just nu - inte minst med tanke på viltfaran.
De patrullerar bland annat med civil bil med kamera för trafikövervakning, så kallad trafipax.
Lyckliga omständigheter
- Under den här perioden när det är så mörkt bör man sänka hastigheten och vara extra vaksam. Vid så gott som varenda pass vi är ute ser vi ren eller älg efter vägkanterna, säger han.
Ett flertal älgolyckor har inträffat mellan Svappavaara och Vittangi där många älgar befinner sig just nu. Ingen av olyckorna under perioden har dock lett till några svåra personskador, vilket kan bero på lyckliga omständigheter.
- En älg väger ett par hundra kilo och träffar man en i normal hastighet kan man vara ganska säker på att få in den i kupén, säger Jonas Junglind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om