Många turer i skoter-frågan

Kirunabon Anders Morell föreslog redan 2007 att Kiruna kommun borde ta fram en långsiktig och hållbar policy för snöskotertrafik inom kommunen.Först nu har medborgarförslaget kommit upp för behandling.Under tiden har det varit många turer i skoterfrågan.

Det råder politisk oenighet om försäljningen av Bodens ridhus. FOTO: Nina Pettersson

Det råder politisk oenighet om försäljningen av Bodens ridhus. FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

KIRUNA2010-06-16 06:00
Så sent som den 17 maj i år beslutade Kiruna kommun om att återinföra försöket med att tillåta skotertrafik inom tätorten.
Detta trots att länsstyrelsen redan en gång har slagit fast att skoterkörning inom ett större tätbebyggt område inte är förenligt med trafikförordningen.
Kommunen valde alltså att köra ändå.
- På det här sättet visar vi i alla fall den politiska viljan, sade kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Överklagade
Anders Morell var en av dem som överklagade försöket till länsstyrelsen förra gången. Han säger att han inte är emot att man ska kunna ta sig ut till närmaste skoterled på ett smidigt sätt, men det måste harmoniera med lagstiftningen.
Hans medborgarförslag från 2007 om en hållbar långsiktig policy har först nu börjat behandlas i kommunen.
Fritids- och kulturnämnden ansåg att man bör gå vidare med förslaget, men slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige, förmodligen till hösten.
Anders Morell anser att policyn borde ha tagits fram innan man springer i väg och genomför nya försök.
- Tanken med förslaget var att skapa framförhållning så att man är överens om hur man vill ha det innan kommunen fattar nya beslut, säger han.
Inte för sent
Ann-Helén Bergström (Kip), ordförande i fritids- och kulturnämnden anser att han har en poäng i resonemanget, men tycker inte att det är för sent.
- Det är bra om det här arbetet görs någon gång och att vi sätter ned foten i frågan. Förslaget ligger bra i tiden ändå, säger hon.
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterar att en policy skulle underlätta planeringen av nya friluftsområden för såväl skotertrafik som skidspår och motionsslingor.
Anders Morell anser att skoterfrågan borde ges en ännu större plats än så. Den borde ha sin givna plats i hela den kommunala planeringen, som i frågan om stadsomvandlingen och när man tar fram en ny översiktsplan för Torneträskområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om