Många ledsna – en del grät

Det var en ledsam morgon att vakna upp till för elever och lärare i Lomboloskolan.- Det känns hemskt, jag har ju så många minnen därifrån, sade Josefin Lundmark, 14 år.

Lomboloskolans elever blev kallade till ett informationsmöte i Raketskolan i går morse. Klasskamraterna Josefin Lundmark, Erika och Robin Erkki var ledsna över det som hänt.

Lomboloskolans elever blev kallade till ett informationsmöte i Raketskolan i går morse. Klasskamraterna Josefin Lundmark, Erika och Robin Erkki var ledsna över det som hänt.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-01-30 06:00

När torsdagsmorgonen grydde var Lomboloskolan ett minne blott. Kvar fanns bara en stickande röklukt och förkolnade rester. Personal från räddningstjänsten höll ett vakande öga över den pyrande ruinen till långt in på dagen. 
Elever och lärare befann sig på annat håll, närmare bestämt 
i den närliggande Raketskolan dit de kallats för informationsmöte för att höra vad skolchefen Peter Nordmark och Lomboloskolans rektor Soili Hänninen hade att berätta. Socialförvaltningen och elevhälsan fanns också tillgängliga. 
Eleverna var lediga från skolarbetet under gårdagen och är så även i dag.
- Vi kommer att splittras, men 
i vilken omfattning vet vi inte 
i dag, sade Peter Nordmark.
En del grät
Josefin Lundmark, 14 år, satt tillsammans med sina kamrater från åttonde klass och pratade om det som hänt. Många var ledsna och en del grät.
- Jag var på konfirmation i kyrkan i går när jag fick reda på att skolan brann. Man blev ju rädd och ledsen. Jag har ju gått där sedan förskolan och har så många minnen därifrån. Vi får hoppas att klassen inte splittras, det vore jättehemskt, sade hon. 
Hennes klasskamrat Erika var också illa berörd av händelsen:
- Vi har tidigare skojat om hur kul det vore om skolan brann ner. Och nu när det hänt är man bara ledsen, sade hon.
Språkläraren Elisabeth Virkkunen berättade att hon arbetat på skolan sedan 1981.
- Det här är den största katastrof jag har varit med om. Vi får vara glada att vi inte miste någon i branden, det är den enda trösten i det här läget, sade hon.
Inga läromedel kvar
Rektor Soili Hänninen tyckte att det var "fruktansvärt det som hänt". 
Senare på dagen hade hon möte med andra grundskolerektorer i Kiruna för att försöka hitta lokaler till sina elever som ska vara tillbaka i skolbänkarna igen på måndag. 
Men åtskilliga skolarbeten som eleverna gjort och läromedel har bokstavligen gått upp i rök.
Stina Larsson, mamma till två elever i Lomboloskolan, sade:
- Nu funderar man ju på hur det ska bli. Jag hoppas att det byggs en ny skola, det måste ju finnas en skola till här i området. Det blir för långt upp till stan, särskilt för de mindre barnen.
Hålla ihop klasserna
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) sade så här på en presskonferens i stadshuset.
- Vi var definitivt i stort behov av skolan. Det är ingen gynnsam situation vi befinner oss i. Ambitionen är nu att hålla ihop klasserna med respektive lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om