"Man ska ha med hela staden"

Det är femton år sedan kommunen fick information om att staden måste flyttas. Detta i och med att en planerad ny huvudnivå på 1365 meter behövdes i gruvan. Under den tiden har mycket hänt.

Frälsningsarmens vita byggnad är det äldsta trähuset i Kiruna centrum och rester 1901. Det är en av de byggnader som ska flyttas till nya centrumområdet.

Frälsningsarmens vita byggnad är det äldsta trähuset i Kiruna centrum och rester 1901. Det är en av de byggnader som ska flyttas till nya centrumområdet.

Foto: Alex Olofsson

KIRUNA2019-05-22 05:00

Känt från början var att centrum och bolagsområdet skulle påverkas och därför flyttas. När det så var dags för byggnad B5 att flyttas 2017 som första byggnad skrevs historia. Transporten som gick från Bolagsområdet till ett nytt kulturområde på Luossavaara bevakades av media från olika hörn i världen.

Ett oansenligt grönt hus som byggdes 1899 som en arbetarbostad åt gruvarbetare. Byggnaden var den femte byggnaden i Kiruna, därav beteckningen B5. Idag har huset fått sällskap av Hjalmar Lundbohmsgården, Ingenjörsvillan och Bläckhorn på det nya området.

I fjol och i år har varit rivningarna varit i fokus. Anrika byggnader som har varit starka stadsmärken för Kiruna har försvunnit. Järnvägsstationen, Järnvägshotellet, hotell Rallaren. Även Bolagshotellet har rivits men kommer att byggas upp enligt 1905 års ritningar och stå på kulturområdet. Just nu pågår rivningen av Igloo, det gamla stadshuset, och en ny sträckning för E10:an byggs.

Förra året invigdes det nya stadshuset Kristallen i nya centrum dit även Igloos välkända klocka har flyttats och står utanför byggnaden istället för på taket. För att kompensera för de bostäder som rivs bygger både LKAB och Kiruna bostäder flerbostadshus på Luossavaara intill kulturområdet, Jägarområdet och vid nya centrum bland annat.

Tidigare i veckan meddelade kommunen att ytterligare 31 kulturbyggnader ska flyttas. Gamla SJ-bostadshus ska flyttas till området Lokstallarna. Karaktäristiska byggnader som Frälsningsarmé-huset, Gamla brandstationen, Gamla sjukstugan (idag Tusen toner), Kyrkobostaden, Cementgjutaren, Jerusalem, Gula raden, och Pekinghuset ska till det nya centrumområdet och göra Länsmansbostaden sällskap. Urvalet gjordes tillsammans med LKAB och Länsstyrelsen med en kulturmiljöanalys i grunden.

Sist ut blir Kiruna kyrka och Hjalmar Lundbohms grav som flyttas 2026. Andra byggnader som det gamla badhuset, Café Safari och bostadshusen snusdosan och spottkoppen ska rivas.

Kommunantikvarien Clara Nyström har jobbat på kommunen sedan 2013. Då gjordes en kulturanalys angående vilka byggnader som kan vara aktuella för en flytt. Ett par år tidigare var det första gruvstadsparkavtalet klart men otillräckligt enligt kommunen.

– Det var för få byggnader och i det skedet endast staden, kyrkan och bolagsområdet. När vi gjorde analysen såg vi att det fanns många fler som kunde flyttas, säger Nyström.

När besluten togs om vilka byggnader som ska flyttas togs säger Nyström att kommunen ville ha ett brett urval och att byggnaderna ska representera olika delar av historien och värna riksintresset.

– Vi har fokuserat på den äldsta tiden och att man ska ha med hela staden, bolagsområdet, centrum och SJ. Vissa byggnader kan vara viktiga för att de är synliga. En del viktiga byggnader kanske inte syns men berättar mer om Kirunas historia exempelvis Frälsningsarméns hus har varit viktig för föreningslivet och frikyrkligheten i Kiruna, säger Nyström.

Nu jobbar kommunen med detaljplaner och var byggnaderna ska stå och tidsplaner då flytten sker i etapper utifrån gruvans påverkan.

– Nu är det på gång och för en del är det länge kvar till flytt men vi måste ändå planera för dem, säger Nyström.

Hur man ska tänka då varje byggnad är unik och sett till placeringen säger Nyström och förklarar att det inte bara är byggnader utan mer som ett pussel och att allt ska ses i ett större sammanhang.

– Vissa byggnader klarar sig själva men en del behöver grannar. Exempelvis Cementgjutaren har en sådan bärighet att den nästan kan står i vilket hörn som helst i stort sett men Gula raden kan inte delas upp. Med bläckhornen är det också viktigt att inte slå sönder miljön med att sprida ut dem var för sig, säger Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om