"Man måste agera"

Deras vision är en kärnvapenfri värld. Därför åkte Kvinnor för fred till Tyskland för att demonstrera utanför en anläggning där atomvapen förvaras.- Det går inte bara att sitta på möten, man måste ut och agera, säger Gun-Britt Mäkitalo från Kiruna.

Gun-Britt Mäkitalo, Kvinnor för fred i Kiruna, anser att man måste ge sig ut och agera.                             fOTO: Jessica Rosengren

Gun-Britt Mäkitalo, Kvinnor för fred i Kiruna, anser att man måste ge sig ut och agera. fOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2008-09-17 06:00
Hon är djupt engagerad i fredsorganisationen och har många gånger framfört sina åsikter i en vapenstinn värld. Tillsammans med vännerna Edla Lantto och Ilona Riesz åkte hon till Büchel i Tyskland för att delta vid en demonstration i slutet av augusti.
Gick runt anläggningen
- Vi demonstrerade mot en atomvapenanläggning där det finns 20 amerikanska atomvapen med en styrka 260 gånger större än Hiroshimabomben, säger Mäkitalo.
Ett par tusen demonstranter från olika håll i Europa fanns på plats. Poliser fanns utplacerade vid anläggningen. Det var sextonde gången som den knappt veckolånga manifestationen hölls i området.
- Och det var sjunde året som demonstranterna gick runt anläggningen. Det var lite bibliskt, som när Jerikos murar rasade efter sju dagar.
Måste agera
I tåget gick bland andra politiker, jurister, präster och andra med samma åsikt.
- Många vill ha en annan värld, atombomberna finns bara till för att förstöra. Det ger styrka att demonstrera tillsammans, det går inte bara att sitta på möten, man måste ut och agera vilket gör att fler och fler blir medvetna om vad som pågår, säger Mäkitalo.
Kvinnor för fred agerar även på närmare håll.
Tala om Natoövningar
I Sverige pågår en budkavle med budskapet "Ta bort kärnvapnen från jordens yta" och den 6 december når manifestationen Kiruna. Och nästa vecka åker Edla Lantto och Gun- Britt Mäkitalo till Malmö och det Europeiska sociala forumet.
- Vi ska berätta om Natoövningar som pågår i Sverige, många vet inte om att de förekommer, säger Gun-Britt Mäkitalo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om