"Man kan jobba här fast man är kille"

Att vara vårdbiträde och man är ganska unikt i Kiruna. Robert Grönberg på Solbackens äldreboende önskar att de snart blir fler.
– Kommunen måste få folk att förstå att man kan jobba med det här fast man är kille. För det behövs killar så att det blir mer jämställt, säger Robert Grönberg.

Foto: Alexandra Karlsson

Kiruna2013-05-31 10:22

Robert Grönberg har arbetat inom vården sedan 2008 och varit fast anställd de
senaste två åren. Han berättar att han egentligen skulle blivit svetsare. Men efter att ha påbörjat en svetsarutbildning kände han ganska snabbt att vårdyrket
lockade mer.

– Jag kände direkt att vården mer var min grej. Det är roligt att arbeta med äldre människor och det ger så mycket tillbaka till en själv när man får hjälpa, säger Robert Grönberg.

Svårt jobb

Kiruna kommuns jobb är nu att få fler män att känna som Robert Grönberg. Men det kommer bli ett svårt jobb. Ungefär 10 procent män jobbar inom omsorgen i Kiruna idag. När det gäller intresset för yrket bland yngre män är bilden dyster. På Hjalmar
Lunbohmsskolans Vård- och omsorgsprogram går just nu 28 stycken elever. Samtliga av dem är tjejer. Som många andra tror
Robert Grönberg att lönerna måste bli högre om vårdyrket ska börja locka fler manliga arbetare.

– Lönen hade behövt gå upp för att det ska kännas meningsfullt för människor att jobba inom vården, säger Robert.

Men kanske är det först när männen väljer att jobba inom vården som lönerna kommer gå upp något.

– Kvinnodominerade
yrken har sämre löner men kommer fler män in kan lönerna öka. På så sätt kan det också bli en utjämning på löneläget mellan industrin och omsorgen över tid, säger Ann-Christin Samuelsson, näringslivsplanerare på Kiruna kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!