Man dog i samband med krossunderhåll – nu får LKAB kritik

Den 24 maj genomförde Kent Torneus underhållsarbete vid en kross på nivå 1403 i Kirunagruvan, när något gick allvarligt fel.
Arbetsmiljöverket har nu granskat platsen för dödsolyckan och kritiserar LKAB på flera punkter.

Flaggan på halvstång utanför LKAB i Kiruna efter dödsolyckan där Kent Torneus förolyckades.

Flaggan på halvstång utanför LKAB i Kiruna efter dödsolyckan där Kent Torneus förolyckades.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-07-18 15:01

Olyckan som ledde fram till Kent Torneus död inträffade i samband med att han genomförde underhållsarbete inne i en kross. Ett underhållsarbete som gick ut att på att byta slitplåtar, något som görs ungefär en gång i månaden på grund av det höga slitaget från de stora volymer som går genom krossen.

Det är under det här arbetet som en lucka ska ha kommit i rörelse och klämt Kent Torneus. Efter klämningen ska han ha fallit ner ungefär en meter från ställningen som han stod på när han utförde sin arbetsuppgift.

– Jag vill i dagsläget inte säga så mycket mer om händelseförloppet med hänvisning till att det pågår en polisutredning i ärendet. Däremot kan jag svara generellt om de preliminära slutsatser som vi har kommit fram till i vår utredning, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Kritiken som LKAB får av Arbetsmiljöverket handlar bland annat om att bolaget behöver ta fram rutiner för att säkerställa att ingen person är kvar inuti maskinen när den slås igång. Enligt myndigheten behöver även en riskbedömning göras av underhållsarbetet kopplat till byte av nedre slitplåtar i utskov/stup och byte av slitplåtar i matare.

undefined
LKAB har redan nu vidtagit tekniska lösningar och ändrat rutiner efter dödsolyckan. Det uppger presschefen Anders Lindberg.

Arbetsmiljöverket riktar även kritik mot gruvbolaget för att det inte har funnits information om hur bryt- och låsfunktionen fungerar och för att det saknats internt utbildningsmaterial till personer som bytt tjänst inom bolaget. Det saknas även en gemensam riskbedömning av krossen och dess tre delar.

Enligt LKAB har man på många punkter kommit fram till liknade slutsatser som Arbetsmiljöverket och man har även påbörjat ett förbättringsarbete för att minimera risken för att liknade olyckor ska kunna ske igen.

– Utifrån de brister vi har identifierat har vi genomfört tekniska och organisatoriska åtgärder. Vi har dessutom startat ett arbete med riktade skyddsronder med fokus på maskinsäkerhet. Vi kommer att skicka svar till Arbetsmiljöverket på deras meddelande, säger Anders Lindberg, säger Anders Lindberg.

Parallellt med LKAB:s och Arbetsmiljöverkets utredningar pågår även en polisutredning i syfte att ta reda på om det går att väcka åtal för något typ av brott.

Den utredningen är ännu inte färdig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!