Det var på kvällen den 24 april som en malmhiss havererade i Kirunagruvan. Hissen hade börjat åka ned och skenade då. Den motvikt som ska hålla tillbaka hissen fick fart, åkte uppåt och fastnade i maskineriet.
– Det här är automatiserade hissar. Ingen behöver vara i närheten för att de ska fungera, men just då befann sig två personer i ett maskinrum för hissarna. De jobbade på en annan hiss som stod still, man får aldrig jobba på en hiss i rörelse, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.
Hissystemet i Kirunagruvan består av två etage, ett undre som tar upp malmen från huvudnivån, för att sedan omlastas till det övre system som för upp malmen till sovringsverket. Och det var alltså en av de övre hissarna som skenade, men varför det skedde är fortfarande oklart.
– Vi håller på att ta reda på exakt vad som hände. Hissarna har automatiserade bromsar, som ska se till att det här inte händer. Hissarna lastar 40 ton, men jag vet inte exakt hur mycket det var i just den här.
De två personer som befann sig i maskinrummet skadades inte, men hur de reagerade vet inte Anders Lindberg.
– Jag har inte pratat med dem själv. Nu ska vi titta på hur det här kunde hända och hur lång tid det kommer att ta att reparera skadan. Vi har gott hopp om att kunna fortsätta produktionen utan påverkan av detta.
Christer Öbom är huvudskyddsombud vid LKAB.
– Vi väntar nu på utredningen. Vi måste in och jobba på området, reparera allting som har gått sönder. Det har blivit stora skador på anläggningen, Christer Öbom.